Important

NATIONAL | Poliţia Română, la un pas de revoltă. Poliţiştilor operativi li s-au tăiat 700 de lei pe lună

Oamenii legii din toată ţara sunt supăraţi pentru că statul le-a tăiat sporul pe care îl primeau dacă erau chemaţi de acasă la serviciu şi acuză că acum sunt obligaţi să muncescă la negru.

Poliţiştii din toată ţara sunt la un pas de revoltă. De altfel, în unele judeţe aceştia refuză deja să răspundă la apeluri de urgenţă când sunt în timpul liber. Oamenii legii sunt supăraţi pentru că statul le-a tăiat sporul pe care îl primeau dacă erau chemaţi de acasă la serviciu. Conform preşedintelui Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne (SNPPC), Dumitru Coarnă, situaţia este aproape generalizată la nivelul ţarii. „De la 1 ianuarie oamenii nu mai sunt plătiţi pentru intervenţia la domiciliu. Programarea, întocmirea unui orar pentru acest tip de intervenţii de către conducerile inspectoratelor constituie un abuz. Ne-au luat dreptul de a încasa acele sume, nu mai există nici obligaţia noastră”, atrage atenţia sindicalistul.

Dumitru Coarnă susţine că sindicatul pe care îl conduce a început să strângă documente şi a avut o serie de întâlniri pentru rezolvarea situaţiei. Până acum fără prea mare succes, însă. „Se emit în continuare documente cu programările pentru acest servciu. Noi am început să le strângem. Nu am încă o reprezentare la nivelul întregii ţări, dar în marea majoritate a judeţelor se întâmplă acest lucru. Cred că există şi o presiune de la IGPR (Poliţia Română – n.r.) în acest sens. Luna viitoare, dacă nu se rezolvă problema, vom depune plângere la Parchet. Dacă ar exista dorinţă, problema s-ar putea rezolva simplu cu plata pentru munca suplimentară, dar nu mai mult de 8 ore săptămânal”, arată poliţistul.

Preşedintele SNPPC a declarat că a încercat să aibă o întâlnire pe această problemă cu noul şef al Poliţiei Române, chestorul principal de poliţie Cătălin Ioniţă, dar acest lucru nu s-a petrecut. „Domnul Ioniţă fuge de discuţiile cu sindicatele. Totuşi am reuşit să discutăm cu primul adjunct, chestorul de poliţie Marius Voicu”, a subliniat Dumitru Coarnă.

Adresele noastre au rămas fără răspuns

Şi preşedintele sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, susţine că demersurile făcute la Poliţia Română şi Ministerul Afacerilor Interne nu au avut ecou. „Am făcut adrese către Poliţia Română şi către Ministerul de Interne, dar nu am primit nici un răspuns. O altă adresă am trimis la inspectoratele judeţene prin care informam oamenii că acest tip de servciu este ilegal conform legislaţiei europene. Avem unii şefi de unităţi, la Ploieşti de exemplu, care, pentru acoperirea timpului de intervenţie, a stabilit serviciul în ture. Sigur, pe timpul zilei, asta înseamnă mai puţini oameni pe stradă, dar cei care au tăiat fondurile trebuie să-şi asume urmările”, spune Lincu.

Sindicalistul subliniază că există inspectorate judeţene unde se fac programări pentru aceste servicii de intervenţie de la domiciliu. „În unele locuri, când văd astfel de programări ilegale, oamenii reacţionează conform zicalei <<dacă e=”” ordin,=”” cu=”” plăcere=””>>. Comentează, dar merg la muncă deşi nu sunt plătiţi. Din punctul nostru de vedere problema se poate rezolva prin două metode. În primul rând, în zonele mai aglomerate în evenimente se poate organiza serviciul în schimburi. Apoi, în zonele mai liniştite din punct de vedere infracţional sau al evenimentelor, oamenii ar putea fi chemaţi de acasă cu condiţia să le fie plătite ore suplimentare”.

Muncă la negru, sau o formă de sclavie

Această nemulţumire a poliţiştilor a izbucnit ultima oară la Suceava unde aproximativ 60 de poliţişti dintre cei 100 aceste intervenţii de la domiciliu şi-au anunţat şefii că nu mai lucrează în afara programului. Liderul de sindicat din Suceava, Bogdan Bănică, a afirmat că poliţiştii au întocmit rapoarte de refuz de a asigura permanenţa de la domiciliu, şi că nu pot fi obligaţi să muncească, întrucât poate fi considerată „muncă la negru” sau chiar „o formă de sclavie”.

Până la 1 ianuarie 2018, poliţiştii care asigurau acest gen de intervenţii în afara orelor de program erau plătiţi cu până la 700 de lei pe lună. Aceste fonduri au fost, însă, tăiate. Din acest motiv, la nivelul multor localităţi nimeni nu mai intervine atunci când este nevoie pe timp de noapte, la accidente, crime sau furturi.

Sociologul Mircea Kivu crede că această tăiere de fonduri, care are urmări asupra gradului de siguranţă a cetăţenilor, s-a făcut conform politicii guvernului „dai cu o mână şi iei cu alta. Cert este că se recurge la tot felul de mijloace pentru compensarea unor creşteri de cheltuieli. Este unul dintre multele abuzuri, alături de altele precum tăierile de la plată a orelor suplimentare pentru profesori”, a precizat Mircea Kivu.

Deficitul de personal face victime. Minsterul are planuri de măsuri

Deficitul de poliţişti  este la această oră de peste  9.500 de oameni, conform datelor MAI. Pe lângă un răspuns uneori întârziat la intervenţii, lipsa pesonalului a făcut victime chiar în rândul poliţiştilor. În numai câteva luni, doi subofiţeri au căzut victime în timpul serviciului. Primul a fost ucis pentru că patrula fără partener, în Gara Burdujeni. Sorin Vezeteu care a fost înjunghiat în zona gâtului, a căzut la pământ şi a fost apoi tăiat de mai multe ori. La scurtă vreme un luptător al Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) din Poliţia Judeţeană Suceava, Dan Ciprian Sfichi, în vârstă de 35 de ani, a fost grav rănit după ce a fost atacat cu o sabie când încerca să reţină un traficant de droguri periculos, potrivit adevarul.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page