ImportantStiri

NATIONAL | Parlamentul A SCĂPAT 1.200 de aleşi locali de dosarele de INCOMPATIBILITATE. Şeful ANI: “Va trebui să le închidem”

Printr-un proiect de lege votat astăzi, deputaţii au pus la adăpost primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene de dosarele de incompatibilitate în care riscau să fie condamnaţi definitiv pentru conflict de interese. După promulgarea legii, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleşilor locali, chiar dacă Agenţia Naţională de Integritate a câştigat până acum procesele.

Majoritatea parlamentară, cu voturile PSD, UNPR, PC, PPDD şi UDMR, a luat astfel decizia pentru care aleşii locali au forţat în repetate rânduri în ultimii doi ani mâna Guvernului, avându-l drept aliat principal în Executiv pe vicepremierul Liviu Dragnea. Contactat de Gândul, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a susţinut că Agenţiei nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere pe parcursul trecerii acestei legi prin Parlament.

“E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca cea din decembrie”, a comentat Georgescu, arătând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanţelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.

Planul PSD pentru a-i scăpa pe aleşii locali de sutele de procese pe care le au cu ANI pentru incompatibilitate a fost pus astăzi în practică, în Parlament. Deputaţii au adoptat un proiect de lege, aparent fără legătură cu regimul incompatibilităţilor, prin care primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene devin membri de drept în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară şi reprezentanţi în regiille autonome locale de tipul celor de Apă-Canal. Este situaţia pentru care în ultimii ani au ajuns pe rolul instanţelor peste 100 de dosare de incompatibilitate deschise de Agenţia Naţională de Integritate pe nume importante ca cele al lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Radu Mazăre, primarul Constanţei, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov, Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara. Lista completă AICI.

Căncescu şi Iohannis au câştigat la prima instanţă procesul cu ANI, decizia finală aparţinând Curţii Supreme. Întrebat recent de gândul, ca potenţial beneficiar al acestei legi, care este poziţia sa faţă de adoptarea unui astfel de proiect, liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis a precizat că susţine demersul.

Cei mai mulţi dintre cei aflaţi pe listă sunt însă primari de comune şi oraşe mici, numărul celor aflaţi în această situaţie, chiar dacă verificările ANI nu sunt încă definitivate în toate cazurile, fiind estimat de asociaţiile aleşilor locali la 1.200. Este motivul pentru care în ultimii doi ani, aleşii locali, în special cei ai PSD, au făcut presiuni constante, mai ales în perioade electorale, pentru modificarea legii, ameninţându-şi şefii de partid cu neimplicarea în campanie. O tentativă de a le oferi reglementarea dorită prin ordonanţă de urgenţă s-a blocat anul trecut ca urmare a reacţiei negative de la Bruxelles. Ultima încercare a fost în aprilie, la o întâlnire a PSD la Braşov cu liderii judeţeni, vicepremierul Liviu Dragnea avansând atunci şi public promisiunea că legea va fi schimbată în favoarea primarilor.

Sursa: www.gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page