Important

NATIONAL | Paragină olimpică: aşa arată pârtia de la Sinaia. Explicaţia oficială: “S-a mişcat muntele, trebuie reconstruită”

  • Singura pârtie de bob şi sanie omologată la nivel internaţional este în paragină de mai bine de un deceniu
  • Primarul din Sinaia susţine că Guvernul Boc a blocat trecerea pistei din proprietatea MTS în patrimoniul oraşului Sinaia
  • Din cauza faptului că nu există o pârtie pentru bob şi sanie în ţară, campionatele naţionale se desfăşoară din 2007 în Austria

Alexandru Teodorescu şi Radu Şovăială, reprezentanţii României la JO de la Soci, şi-au distrus sania la prima manşă de antrenament. În scurt timp, cei doi şi-au pierdut calitatea de “olimpici”, după ce un juriu tehnic întrunit ad-hoc a constatat că echipajul României nu îndeplineşte condiţiile de securitate pentru a participa la concurs.

Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, a detaliat cazul bizar al sportivilor români prezenţi la Soci. Problema, conform oficialului Comitetului Olimpic, a fost strict legată de abilităţile “cuplului” Teodorescu-Şovăială: Ca tehnică de deplasare, sportivii nu sunt foarte buni, de aceea nu au fost înscrişi în concurs. Nu este o problemă de material sau de sănii, ci un lucru care ţine strict de tehnică”.

Singura performanţă românească majoră la JO de iarnă mai are puţin şi împlineşte jumătate de secol: în 1968, la Grenoble, Ion Panţuru şi Nicolae Negoe câştigau medalia de bronz la proba de bob. Dacă atunci România reuşea să concureze cu marile puteri mondiale, acum situaţia sporturilor de iarnă din ţară este dramatică. În timp ce adversarii din 1968 şi-au consolidat tradiţia în aceste discipline, românii au lăsat-o să ruginească.

“Nu avem nicio pârtie de gheaţă pentru bob sau sanie în ţară. Avem doar trei pârtii de starturi, dar acestea sunt pentru pregătirile de vară”, spune Sorin Buta, preşedintele Federaţiei de Bob şi Sanie.

Singura pârtie omologată de federaţia internaţională este cea de la Sinaia. Un “şarpe” metalic de 1.500 de metri, cu 13 curbe care, în prezent, se degradează fără ca acest lucru să intereseze pe cineva. Localnicii par să fi uitat şi ei de existenţa pârtiei şi nu-şi ascund mirarea atunci când cineva deschide subiectul. “Ştiţi că nu mai este funcţională de ani buni…”, însoţeşte fiecare răspuns atunci când încerci să găseşti drumul către pista de bob şi sanie. Odată ajuns în dreptul pârtiei – în locul în care aceasta traversează şoseaua care duce la cota 1.400 – încerci să identifici elementele comune pe care mormanul de rugină le mai are cu o pistă de bob. Grilajele metalice lipsesc în porţiuni mari, iar cele rămase preiau rolul lianelor atunci când eşti nevoit să sari peste buştenii căzuţi sau aruncaţi pe mijlocul pârtiei.

În 2012, problema pârtiei de bob şi sanie era comentată şi de primarul Vlad Oprea în urma unei solicitări făcute de publicaţia locală, Expresul de Sinaia: “Şi eu îmi doresc de mult timp ca ea să treacă în proprietatea oraşului, dar momentan aparţine de MTS. Am făcut numeroase demersuri pentru a o prelua în proprietate, dar nu am reuşit până acum deoarece Guvernul Boc a blocat trecerea ei în proprietatea publică a oraşului Sinaia. Voi relua cât de curând discuţiile cu Guvernul Ponta pentru a găsi o soluţie de a o face funcţională”. 

În plin hăţiş politic, colosul de beton din Sinaia a rămas în paragină. Explicaţia oficială, surprinzătoare, a fost oferită de acelaşi Ioan Dobrescu, miercuri seară, la emisiunea ProSport Raport: “Am avut şi noi o pârtie, la Sinaia, dar, din păcate, s-a mişcat muntele şi mai putea fi folosită în doar trei viraje. Nu se poate renova, ar trebui construită una nouă”. Chestionat în privinţa mişcării tectonice din zonă, proprietarul unui business local a declarat, sub protecţia anonimatului:“Fugiţi, domn’e, de aici! Nu s-a mişcat niciun pământ, eu nu am auzit de aşa ceva”.  Component al echipajului României de bob-4 la JO din 1980 (Lake Placid) şi fost antrenor federal de bob, Ion Duminicel, povesteşte: “Ultimele concursuri au fost în 2002 la bob şi în 2004 la sanie. Pârtia asta putea fi întreţinută dacă exista o preocupare, dar atât pentru factorii locali cât şi pentru federaţie nu a reprezentat o prioritate. Despre mişcarea muntelui nu am auzit. Ştiu doar că au fost nişte probleme la virajul 8 din cauza unor alunecări de teren”.

Ignorată sau calamitată, pârtia fantomă îşi aşteaptă tăcută soarta. Ori va dispărea din peisaj, lăsând locul vilelor luxoase care răsar de la o lună la alta  în drumul spre Cotă, ori îşi continuă comuniunea cu natura până când cineva interesat de soarta sporturilor de iarnă se va hotărî să o dărâme şi să construiască o pistă nouă.

10 milioane de euro ar fi necesare pentru reabilitarea pârtiei de bob şi sanie din Sinaia

Cu pârtia din Sinaia inutilizabilă şi fără o alternativă viabilă la dispoziţie, sportivii români au ajuns într-o situaţie incredibilă. Începând cu 2007, campionatele naţionale de bob şi sanie se dispută în afara ţării. Destinaţia aleasă este Austria, acolo unde românii concurează pe pârtia de la Innsbruck.

ani a durat construirea pârtiei de bob şi sanie de la Sinaia. Aceasta a fost realizată între 1974-1976

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page