Important

NATIONAL | OLIMPICII ROMÂNI care învață de la laureați ai Premiului Nobel

Olimpicii Iașiului au ales să plece aproape fără excepție la universități de prestigiu din străinătate, din SUA sau din Marea Britanie. Unii au ocazia să învețe de la laureați ai premiului Nobel, cu metode inedite de predare.

Florina Toma, 19 ani, a terminat, anul trecut, Colegiul Naţional din Iași şi a decis să plece la facultate în Statele Unite ale Americii. Acum este studentă în primul an la Princeton University din New Jersey. În ţară a fost premiantă şi a obţinut medalii la olimpiade internaţionale. Îndrăgostită de ştiinţele exacte, doreşte să studieze tot matematica și trebuie să își aleagă specializarea până la sfârşitul anului al II-lea, scrie ziaruldeiasi.ro.

Unul dintre motivele pentru care a ales această universitate este şi faptul că, pe lângă cursurile care fac parte din domeniul de specialitate, poate studia şi altceva. Ceea ce a impresionat-o încă de la început a fost modul de predare inedit al profesorilor. „Reuşesc să prezinte orice nou concept într-o manieră interesantă care stârneşte curiozitatea, iar cursurile şi materialele te ajută şi te îndrumă în studiul independent, acesta reprezentând de fapt cea mare parte a timpului petrecut în afara sălilor de curs“, a declarat tânăra, pentru ziaruldeiasi.ro. La această universitate de top şi-a găsit şi un loc de muncă.

Lucrează ca „library assistent“, iar în una-una din zile, în timp ce stătea la una din mesele din bibliotecă a dat nas în nas cu John Nash, un matematician de geniu, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 1994.

Fostă elevă a Colegiului „Costache Negruzzi“ din Iaşi, Andra Constantinescu e studentă în anul al III-lea tot la Princeton. În aceeași idee, a vrut să studieze în State, întrucât nu a fost sigură în ce domeniu vrea să se pregătească. Acolo, specializarea se alege abia la sfârşitul celui de-al doiela an. A rămas studentă la matematică unde mai are ca specializări secundare informatica şi limba spaniolă.

Viaţa în New Jersey îi prieşte, spune că oamenii sunt mult mai deschişi şi mai prietenoşi ca în ţara noastră, însă este dificil să se apropie de mulţi dintre ei la un nivel mai profund, mai scrie Ziarul de Iași. Şi-a dorit încă de la început să studieze în campusul internaţional, unde are ocazia să participe la numeroase activităţi extraşcolare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page