Importantsocial

NAȚIONAL | Oficial, de miercuri este epidemie de gripă în România

​În România este, oficial, începând de miercuri, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă. Școlile nu se închid, dar “inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”, a declarat ministrul Sorina Pintea. Sorina Pintea a subliniat că măsurile recomandate public de Ministerul Sănătății încă din data de 17 ianuarie se mențin, diferența, după declararea epidemiei, fiind aceea că ele vor trebui respectate de populație. Ministerul Sănătății menține măsurile transmise înca din data de 17 ianuarie în vederea limitării cazurilor și își propune să limiteze numărul de decese și circulația virusului, a declarat ministrul Sorina Pintea.

“Nu putem afirma în acest moment că avem un număr mai mare de decese decât anul trecut, dar avem un număr mare de decese înregistrate mai devreme”, a afirmat ministrul Sorina Pintea.

“Nu cerem populației decât să respecte măsurile recomandate de specialiști”, spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a subliniat că Bulgaria și Ungaria au declarat epidemie de gripă, iar Franța, Spania, Germania și țările nordice au, la rândul lor, probleme. “Nu trebuie să creăm isterie, este un virus sezonier, favorizat de perioada rece.”

În România s-a înregistrat o circulație mai intensă a virusului în sudul și sud-estul țării, în timp ce în restul zonelor se înregistrează focare, potrivit ministrului Sănătății.
Ministrul Sorina Pintea a anunțat, de asemenea, că spitalele și județele care nu vor raporta corect numărul cazurilor de gripă și al deceselor vor fi sancționate: “Este vorba despre sancțiuni pecuniare, prevăzute pentru astfel de situații”, a subliniat ministrul Sănătății.
Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor, recomandate public de Ministerul Sănătății:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
  • Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
  • Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a subliniat că aceste măsuri au fost recomandate public de Ministerul Sănătății încă din data de 17 ianuarie, iar diferența, după declararea epidemiei, este că ele vor trebui respectate.
Ministrul Sănătății a subliniat că recomandă vaccinarea anti-gripală, precizând că 1.287.250 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate până ieri. Ministerul Sănătății a comandat 30.000 de doze de doze de vaccin anti-gripal care vor fi distribuite, începând de joi, către acele Direcţii de sănătate publică din ţară care au solicitat doze suplimentare.
Ministerul Sănătății a achiziționat inițial 1.300.000 de doze de vaccin anti-gripal pentru acest sezon pentru populația din grupele de risc – copii, vârstnici și personal medical, aceasta fiind estimarea transmisă instituției, a precizat Sorina Pintea. Pentru populația din afara categoriilor de risc, vaccinul anti-gripal nu este oferit gratuit de către medicii de familie și nu se pune problema luării unei astfel de măsuri, spune Sorina Pintea, informează agenția de știri hotnews.ro
 
 

Ministerul Sănătății a transmis și spitalelor un set de măsuri suplimentare pentru această perioadă: 

  • Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
  • Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!
  • Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş din Capitală, a subliniat, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății, că igiena personala este cea mai importantăspălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștilor fiind esențială: “Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strămutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică.”
Adrian Streinu Cercel a lansat, de asemenea, un apel ca oamenii să nu meargă cu copiii la mall și în zone agomerate: “Dacă tot vine vacanța și îi scoateți din colectivitate, nu vă mai duceti copiii la mall.”
Adriana Pistol, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, spune că “Nu putem să estimăm de pe acum cât va dura această perioadă. În momentul în care numărul de cazuri va scădea, vom declara încetarea epidemiei. Ceea ce este particular pentru acest sezon este că gripa a venit mai devreme decât o așteptam, de obicei gripa în România era în perioada februarie-martie. Nu putem spune dacă valul de gripă va dura până în februarie-martie sau se va termina mai devreme, dacă a început mai devreme.”
Nu se pune problema unei carantine, carantina este o măsură pentru situații extreme. Putem spune că trăim o situație normală, cu o circulație intensă a virusului gripal. Carantina este o măsură adoptată extrem de rar și de obicei este decisă de Organizația Mondială a Sănătății”, mai spune Adriana Pistol.

Ministrul Sănătății a subliniat de mai multe ori, în ultimele zile, că “suntem în plin sezon gripal, ca în fiecare an în această perioadă. Am avut două săptămâni cu caracter epidemic. Conform specialiștilor, suntem în pragul unei epidemii. În fiecare an, în această perioadă are loc o circulație a virusului gripal. Eu nu cred că trebuie să facem din asta un caz special”, spunea ministrul Sănătății, adăugând că cel mai bun lucru care se poate face în această situație este respectarea recomandărilor specialiștilor în acest caz. Sorina Pintea a subliniat că “nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă”.

 

Ce înseamnă o epidemie de gripă. Criteriile în funcție de care se declară, stabilite de Organizația Mondială a Sănătății:

  • focar local – creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
  • activitate regională – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
  • săptămână epidemică – creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
  • perioadă epidemică – succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
  • epidemie extinsă – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărul de îmbolnăviri.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page