Stiri

NATIONAL | Micul românesc a fost scos de UE în afara legii. Comisia pentru Siguranţă Alimentară a respins lista cu aditivi în care bicarbonatul era permis

Comisia pentru Siguranţă Alimentară a Uniunii Europene a avizat negativ joi, la Bruxelles, lista cu aditivii alimentari permişi pentru consum, pe care se regăseşte şi bicarbonatul folosit în prepararea de mititei.

Pentru preparatorii şi consumatorii de mititei, ziua de 20 februarie 2014 va rămâne în calendar ca joia neagră a micului românesc. Autorităţile europene au respins o listă cu aditivi alimentari permişi în compoziţia diverselor alimente tradiţionale, pe care se afla şi bicarbonatul de sodiu folosit în România la prepararea mititeilor.

Lista respectivă fiind respinsă, se consideră automat că folosirea bicarbonatului de sodiu este ilegală, astfel că micul nostru tradiţional nu va mai putea fi preparat după reţeta cunoscută, decât cu riscuri mari pentru producători.

Vot negativ prin ricoşeu

Ce s-a întâmplat ieri, dar mai ales până ieri, în relaţia noastră cu autorităţile europene aflăm de la Ştefan Pădure, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

„Anul trecut, România şi mai multe ţări europene au solicitat, la Bruxelles, acceptarea pe lista cu aditivi permişi a unor ingrediente importante pentru produse care în respectivele ţări sunt tradiţionale (desigur, România a cerut permisiunea necesară pentru bicarbonatul de sodiu din mititei). Dar există şi unele ţări, cum ar fi Germania, Spania, Olanda, Danemarca, Italia sau Austria, care nu au reuşit să-şi înscrie în lista respectivă ingredientele propuse. Era de aşteptat ca aceste ţări să voteze negativ adoptarea listei, pentru că din punctul lor de vedere este incompletă. Germania s-a abţinut de la vot, iar Spania a votat contra, astfel că lista nu a trecut şi mai avem de aşteptat până în iunie. Să fim bine înţeleşi, reprezentanţii acestor ţări nu au absolut nimic împotriva micului românesc, dar – pentru că lista respectivă nu cuprinde şi ingredientele solicitate de ei – o resping. Votează negativ împotriva listei, nu împotriva micului, astfel că am ajuns din nou în afara legii. România le-a propus reprezentanţilor acestor ţări să ne susţină acum, urmând să-i susţinem şi noi pe ei la următoarele etape“, a explicat, pentru „Adevărul“, Ştefan Pădure.

El a precizat că în iunie 2013, când micul ieşise de jure în afara legii, soluţia adoptată a fost ca acest produs să fie considerat tradiţional, iar autorităţilor sanitar-veterinare li s-a recomandat să nu dispună controale în vederea depistării de bicarbonat.

„A fost o acceptare tacită a continuării preparării cu bicarbonat, pe care cred că se va merge şi în continuare“, a spus liderul patronal. Mai pe româneşte, micul este în afara legii, dar recomandarea este să nu se sesizeze nimeni pentru a sancţiona acest derapaj.

Românii devorează 22.000 de tone de mici pe an

Potrivit ultimelor estimări oficiale, vânzările de mici din România ajung la suma de 50 de milioane de euro în fiecare an, în 2012 fiind comercializate aproximativ 22.000 de tone de mici. Aşa se face că, în momentul în care cei trei aditivi din majoritatea reţetelor folosite de producători au fost scoşi din legalitate în noua lege europeană, subiectul a devenit controversă naţională.

Specialiştii în domeniul siguranţei alimentare spun că atât de controversatul bicarbonat folosit în pasta de mici este bun, dar numai dacă este folosit pentru a face micii mai pufoşi, nu şi pentru a masca un eventual miros de carne stricată.

Citeste mai mult: adev.ro/n1axbn

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page