Important

NATIONAL | Merită un astfel de preț? Secretul cutremurător al unei femei de succes care a reușit să păcălească moartea

Cea mai grea decizie luata pe un pat de spital, dupa un accident rutier cumplit.
Ea este dovada vie ca pana si minunile se platesc.
Unitatile de sange primite au infectat-o imediat.
Cu un diagnostic care ar ingrozi pe multi si cu o proteza metalica la cord, o basarabeanca reuseste sa dea o adevarata lectie de viata.

O alegere care trebuia facuta in cateva minute a facut diferenta dintre viata si moarte. A avut in fata doua optiuni si a facut un troc care i-a adus la scurt timp o veste care o urmareste pana in prezent. Totul s-a intamplat pe un pat de spital, dupa un accident rutier teribil. O frumoasa basarabeanca a plecat dinTransnistria din dorinta de a-si da copilul la o scoala romaneasca. Intr-o zi din iulie 1994, in timp ce se deplasa din Iasi catre Barlad, s-a produs accidentul care i-a schimbat viata. Galia a stat in coma mai multe zile la Spitalul de Neurochirurgie si nimeni nu-i mai dadea nicio sansa de supravietuire. Medicii chirurgi au decis sa intervina, chiar daca erau constienti de riscuri. Galia a avut nevoie de transfuzii de sange pentru a rezista postoperator.

Si minunile se platesc

A reusit sa pacaleasca moartea, dar la fix 21 de zile a platit cel mai mare pret pentru aceasta minune. “Eram in masina cu sotul cand am avut accidentul. Am fost in coma de gradul IV, cu comotie cerebrala si fractura de bazin. Medicii de la Neurochirurgie au luat cea mai buna decizie pentru mine. M-au operat si am reusit sa raman in viata. Dupa interventie mi s-au facut transfuzii de sange. Era o zi de sambata si se gaseau foarte greu unitati de sange. Atunci era testat, verificat pentru a nu-mi transmite anumite boli. Asta m-a scapat de la moarte, dar mi-a adus si un diagnostic care eram constienta ca o sa-l port toata viata. Dupa 21 de zile am facut icter mecanic. Mi s-a spus ca am hepatita C si am fost transferata la Spitalul de Boli Infectioase. Nu stiam absolut nimic despre aceasta boala si nu aveam acces la informatie”, a povestit Galia Eremia. Chiar daca si-a lasat familia in Tighina, Transnistria, Galia a reusit sa invete singura sa traiasca cu o boala de care multi se sperie. Cel mai important punct de sprijin pentru ea a fost sustinerea celor doi copii.

Proteza metalica la inima

A trecut prin doua divorturi si prin saptamani intregi petrecute pe paturi de spital. Era obisnuita cu medicii pentru ca de la varsta de 14 ani a fost diagnosticata cu stenoza mitrala, o afectiune cardiaca care consta in ingrosarea valvei mitrale. Chiar daca totul a fost descoperit din copilarie si deja invatase sa traiasca cu hepatita C, femeia a mai avut de trecut un obstacol. “Nu stiam mai nimic despre hepatita C. Recunosc, imi era teama. Mai ales ca am ramas insarcinata pentru a doua oara. Fetita mea s-a nascut perfect sanatoasa pentru ca ma aflam sub tratament. Hepatita C impune un nou stil de viata, atentie mai sporita la tot ce faci doar de teama sa nu se infecteze persoanele dragi din jurul nostru. A fost o perioada cand luam si cate 14 pastile de trei ori pe zi. Am prins si perioada in care interferonul se gasea foarte greu si erau liste imense de asteptare. In urma cu cativa ani, am luat decizia sa folosesc si metode alternative. Produsele naturiste m-au ajutat sa scap de oboseala. Cand fiica mea a implinit doi ani, m-am ingrozit ca oboseam doar cand incercam sa o iau in brate. Pastilele naturiste ma ajuta foarte mult si imi dau o doza de energie. Hepatita C mi-a atacat ficatul si asta a impus o serie de schimbari in modul meu de a trai fiecare zi, inclusiv regimul alimentar. In anul 2008, am suferit prima interventie pe cord, facuta de profesorul Tinica. Acum am o proteza metalica”, a mai spus Galia.

Dovada incredibila de curaj

A fost supusa acestor teste pentru a nu ramane intre fiarele contorsionate in urma accidentului din ’94. Putini stiu ca acum, la varsta de 54 de ani, este femeia care se afla in spatele unei lupte demne de admirat. Conduce Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, Filiala Iasi, si se zbate pentru fiecare pacient cu hepatita care ii bate la usa. Daca in urma cu doi ani, judetul Iasi avea o lista uriasa cu pacienti in asteptare pentru interferon, tratamentul salvator, acum nu mai exista aceasta lista la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS). Basarabeanca a preferat sa ramana in Iasi pentru a fi alaturi de cei care afla ca au fost infectati cu unul dintre cei mai temuti virusi. “Asta ma tine in viata si imi aduc aminte de boala mea, doar cand merg la analize. Am reusit sa dau de o echipa formidabila, impreuna cu care incercam sa tragem un semnal de alarma. Hepatita C nu se transmite printr-o strangere de mana, o imbratisare sau o vorba buna”, a incheiat Galia.

 

Sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page