Stiri

NATIONAL | Medicii de la Fundeni au descoperit genele care duc la apariția cancerului de ficat. Cum se pot proteja persoanele predispuse la boală

Doctorii de la Fundeni, coordonaţi de profesorul Irinel Popescu, alături de cercetători din SUA şi Singapore, au obţinut un succes răsunător în domeniul cancerului la ficat.

Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, a anunţat, ieri, descoperirea a patru mutaţii genetice responsabile de apariţia cancerului căilor biliare, a doua cea mai frecventă formă de cancer la ficat. Succesul lor este relatat în revista “Nature Genetics”.

Boala, ţinută sub lupă prin ecografii

Dacă în cancerul de sân se ştia că mutaţia BRCA poate spori considerabil riscurile de a face cancer de sân, iar în cancerul de colon riscul e dat de prezenţa polipilor, în cazul cancerului hepatic nu erau cunoscute astfel de mutaţii. Odată descoperite, medicii vor putea “calcula” riscul de cancer şi vor putea pune un diagnostic precoce, în stadii în care boala se poate trata.

Chiar dacă pacienţii cu aceste mutaţii nu-şi vor putea extirpa ficatul, în mod preventiv, ca în cazul celor cu risc de cancer la sân, pot face însă mai multe ecografii pentru a descoperi boala în stadii incipiente. Deocamdată, nu există un test care să poată depista aceste mutaţii. “Suntem abia la stadiul de descoperire. De acum înainte, companiile farmaceutice vor putea pune la punct kituri de diagnostic”, a declarat profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Terapii ţintite

Un alt avantaj al descoperirii e faptul că medicii vor putea interveni cu terapii ţintite. Pentru acest studiu au fost prelevate probe de la 209 pacienţi bolnavi, dintre care 45 din România. Printre autori se numără medicii Irinel Popescu, Florin Şelaru, Simona Dima, Sorin Alexandrescu şi Victor Velculescu, profesor de oncologie în cadrul Spitalului “Johns Hopkins” din SUA. Cancerul la ficat este o boală cu o evoluţie extrem de agresivă, iar printre cauze se numără hepatitele, mutaţiile genetice şi alte boli hepatice.

Sursa: www.evz.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page