Important

NATIONAL | Lanţ de CUTREMURE în România. Experţii spun că sunt cauzate de FENOMENE meteorologice EXTREME

Şapte seisme au avut loc în ultimele patru zile în judeţul Galaţi. Cel mai recent, produs chiar vineri, a avut o magnitudine de 3.2 pe Scara Richter. Explicaţia seismologilor este aceea că inundaţiile din ultimele săptămâni au condus la aceste cutremure în lanţ.

Potrivit experţilor, luna aceasta s-au produs nu mai puţin de 24 de cutremure în ţara noastră. În acelaşi timp, trei specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului au ajuns, sâmbătă, în localitatea gălăţeană Izvoarele, unde vor încerca să afle sursa declanşării unui fenomen geologic deosebit, care a dus în ultimele două zile la producerea a nu mai puţin de şapte cutremure în zonă.

O ipoteză surprinzătoare privind cutremurele din Galaţi a fost lansată chiar de Mircea Radulian, şeful seismologilor din România. Acesta a explicat, la România TV, că mişcările seismice în lanţ care au avut loc zilele acestea în România sunt în strânsă legătură cu inundaţiile care au avut loc în urmă cu două săptămâni.

Conform datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, ultimul seism din zonă a avut loc vineri, la ora 16 şi 11 minute, la o adâncime de şapte kilometri. Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost Galaţi, Brăila şi Măcin. Acesta este al şaptelea cutremur produs în Galaţi în ultimele patru zile, dar şi al 24-lea de la începutul lunii produs în ţara noastră. Cele mai importante au fost cele două din opt septembrie, unul cu magnitudinea de 4.1 şi altul de 4.7, poduse în Hunedoara în doar 20 de minute.

 “Este vorba de o secvenţă de cutremure numită în specialitate roi seismic. Sunt cutremure destul de multe, relativ mici şi apropiate ca magnitudine. Nu sunt foarte mari, însă ele au apărut în zona în care în urma cu doua săptămâni au fost şi inundaţii. Sunt provocate de aceste fenomene meteorologice extreme. Faptul că zona este suprasaturată poate sa conducă la apariţia unor astfel de roiuri seismice. Pot să mai fie cutremure, dar tot aşa relativ mici“, a declarat Mircea Radulian, director ştiinţific Institutul Naţional de Fizică a Pământului.

De asemenea, cercetătorul a mai vorbit despre particularitatea solului din zona respectivă, explicând că exista posibilitatea ca acesta să fie argilos. Astfel, atunci când pământul este saturat cu apă, “argila se umflă şi se deformează”. În acelaşi timp, odată cu venirea undelor seismice cauzate de ultimele mişcări de pământ din zonă pot provoca o serie de “cavităţi”, ceea ce ar putea să explice şi sunetele pe care localnicii le-au auzit în ultima perioadă venind din pământ. Aceasta este considerată cea mai plauzibilă explicaţie, mai ales că “bubuiturile” au fost constatate doar în zona satului Izvoarele.

Potrivit Agerpres, o echipa de specialişti, însoţită de prefectul de Galaţi Emanoil Cătălin Bocăneanu, s-a deplasat în zonă cu aparatura necesară măsurătorilor la faţa locului, pentru identificarea sursei acestui fenomen. La câteva zile după inundaţiile din 11-13 septembrie, în localitatea Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, s-a semnalat un fenomen deosebit, manifestat prin zgomote subterane şi mişcări ale solului similare celor seismice, dar cu o frecvenţă mai mare, îndeosebi noaptea, în teritoriul afectat fiind şcoala, biserica şi două locuinţe.

http://www.romaniatv.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page