Important

NATIONAL | Kovesi cere sediu nou, mai mulți bani și procurori pentru DNA

DNA a indisponibilizat bunuri si valori de peste 140 de milioane de euro, de la 1 ianuarie pana in 1 octombrie. Bugetul DNA este de 20 de milioane de euro. Ne-am asigurat bugetul pe urmatorii 10 ani cel putin, de aceea sper sa nu fie discutii pentru ca am solicitat o mica suplimentare pana la 25 de milioane de euro, a declarat Laura Codruta Kovesi.

Intr-un amplu interviu, procurorul sef DNA a aratat ca “in hotararile de condamnare in dosarele DNA pronuntate anul acesta s-a dispus confiscarea a 30 de milioane de euro. Atat trebuie sa intre in bugetul statului, daca ii confiscaANAF si celelalte institutii responsabile. Suntem foarte atenti la felul in care se executa masurile asiguratorii.

DNA este un contributor serios la bugetul de stat. Toti vrem bani mai multi si in fiecare an cand se face bugetul sunt discutii unde taiem si unde mai punem. Sper ca anul acesta sa nu existe aceasta discutie in cazul DNA.”

Totodata, spune Laura Codruta Kovesi, Parchetul anticoruptie are nevoie de mai multi procurori.

“In 4.800 de dosare lucreaza aproximativ 90 de procurori. Tot ce se vede se face cu 90 de procurori. O activitate complexa cu numar redus de procurori.

In ultimul an si jumatate, in DNA au venit 30 de noi procurori, o parte au venit de la alte structuri de Parchet, stiam ca sunt foarte buni si i-am contactat. Sunt si procurori care au plecat de la DNA la alte structuri.

Am majorat schema cu 50 de politisti anul acesta. Dar din perspectiva ultimelor modificari legislative si a recentelor decizii CCR, cred ca se impune majorarea numarului de procurori.

Deocamdata n-am cerut, vom evalua la sfarsitul anului pe baza datelor statistice. Avem nevoie sa fim sprijiniti cu un buget corespunzator, sa extindem resursa umana”.

Dupa completarea schemei de procurori si angajarea de 50 de noi politisti, DNA are nevoie si de un nou sediu. Laura Codruta Kovesi a aratat si unde poate fi gasit acesta:

“In momentul in care instanta pronunta o hotarare de condamnare, bunurile si banii indisponibilizati trec automat in proprietatea statului. De exemplu, hotararea dispune confiscarea unui milion de euro dintr-un cont bancar si a 5 imobile. ANAF trebuie sa ia banii din contul in care se gasesc pentru a-i muta in buget. Iar proprietatile imobiliare trec in proprietatea statului.

Unul dintre motivele invocate de Finante pentru neexecutarea hotararilor este ca nu se pot vinde imobile la pret bun de piata. Nu trebuie sa le vinzi. Multe institutii se plang ca nu au sedii. Si DNA are nevoie de un sediu mai mare. De ce sa platim chirie sau sa cumparam un sediu?

Sunt atatea imobile indisponibilizate care pot fi folosite pentru a fi date institutiilor publice, gradinite, scoli, poate spitale.

O sa incerc anul acesta sa verific toate imobilele confiscate in baza dosarelor DNA pentru ca avem nevoie de un nou sediu si am sa fac demersuri sa il primim”.

Intrebata daca ar fi interesata de sediul Intact, confiscat de stat odata cu condamnarea lui Dan Voiculescu in dosarul ICA, sefa DNA a precizat ca, din informatiile pe care le are, “bunurile si imobilele confiscate in acel dosar au fost trecute in proprietatea statului. Vom fi atenti cum vor fi gestionate.”

Kovesi nu vrea o lege pentru scurgerile de informatii din dosare
Pe de alta parte, in interviul pentru Ziare.com, procurorul sef DNA s-a pronuntat impotriva initiativei legislative a senatorului PSD Serban Nicolae care prevede pedepsirea cu inchisoare a tuturor celor care dezvaluie informatii din dosarele penale:

“Nu se impune o asemenea reglementare. Exista prevederi legale pentru situatiile in care informatii nedestinate publicitatii ajung in posesia publicului, indiferent cum. Nu e nevoie de o incriminare speciala doar pentru dosarele penale.

Avem legea privind accesul la informatii clasificate, care spune care informatii dintr-un dosar penal pot fi date publicitatii si care nu. Avem un regulament stabilit de CSM.

N-avem un articol special pentru licitatii publice, pentru informatiile de la Guvern, de la serviciile de informatii, avem reglementari generale care se aplica tuturor institutiilor. Opinia noastra este ca articolul nu trebuie sa fie adoptat.”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page