NATIONAL | Isărescu a ieftinit creditul pentru bănci. Când se va vedea pentru clienţi?
BNR a mai făcut un pas în sensul ieftinirii creditării în lei, însă băncile întârzie să o aplice clienţilor, încercând mai degrabă să profite prin scăderea dobânzilor la depozite
Conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) a decis o nouă tăiere a dobânzii-cheie, cu 0,25%, până la un nou minim istoric, de 4,25%. Cumulat, de la începutul lunii iulie, BNR a tăiat 1% din dobânda de politică monetară, de la 5,25%, dar a avut grijă să dubleze această măsură cu inundarea pieţei monetare cu lichiditate, astfel că ratele de împrumut pe interbancar au coborât chiar mai pronunţat, cu până la 1,5%.
Practic, în doar trei luni, BNR a oferit băncilor posibilitatea de a se împrumuta între ele cu 1%-1,5% mai ieftin, urmărind cu atenţie lichiditatea de pe piaţa interbancară. De fapt, BNR a creat toate condiţiile ca împrumuturile în lei să fie mai ieftine decât cele în euro, exact cum a promis la începutul lunii august guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Cum toate creditele în lei cu dobândă variabilă depind de ratele de dobândă de pe piaţa monetară, în special de ROBOR 3 luni şi ROBOR 6 luni, scăderea acestora ar trebui să se vadă în scăderea ratelor clienţilor. Dacă la începtului lunii iulie, ROBOR 3 luni era pe la 4,63%, iar ROBOR 6 luni era la 4,83%, în prezent, acestea au coborât până la cel mai mic nivel din istorie, de 3,17%, respectiv 3,74%.
Numai că băncile întârzie să ieftinească creditele noi. Cele de care are nevoie economia să crească. Imediat ce BNR a început seria de reduceri ale dobânzii-cheie, iar inflaţia a început să prezinte perspective de scădere accentuată, băncile au tăiat treptat dobânzile la depozite, astfel încât în unele cazuri, după aplicarea comisionului de retragere, să iei mai puţin bani decât ai depus. În schimb, au menţinut nivelul dobânzilor efective la creditele noi, deşi ar fi trebuit să le coboare odată cu scăderea pronunţată a acestora pe piaţa monetară.
„Băncile au redus insuficient dobânzile la credite. Nu au nicio justificare economică. Modul în care băncile au răspuns semnalelor BNR s-a reflectat cu moderaţie şi întârziat în politicile băncilor comerciale (…) Nu au încotro, vor fi nevoite să reducă dobânzile. Facilitatea de depozit a ajuns la 1,25% şi se va reduce şi mai mult. (…)Este în interesul băncilor comerciale să ieftinească semnificativ creditele în lei. Ieftinirea împrumuturilor în lei este de natură să sprijine creşterea economiei româneşti“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu ocazia şedinţei de politică monetară.
Creditul în lei, mai ieftin decât cel în euro
Dacă băncile ar transmite rapid şi integral reducerea dobânzilor monetare în noile oferte de credit pentru clienţi, atunci am avea ceva ce era de necrezut în urmă cu doar trei luni – credite în lei mai ieftine decât cele în euro. Să luăm creditele prin Prima Casă şi cele mai ieftine credite ipotecare standard în lei, pentru care marjele de dobândă peste ROBOR 3luni sunt de 2,2%-2,5%. Asta ar însemna că dobânda anuală efectivă (DAE) ar fi de 5,6%-5,9%. Ceea ce este mai convenabil decât aproape toate ofertele de credite ipotecare în euro, cu mici excepţii, pentru care DAE porneşte de la 6,2% în sus. În privinţa creditelor de consum, cele în lei sunt de mult timp mai ieftine decât cele în euro, însă continuă să fie destul de scumpe, având DAE de peste 12%, cu o singură excepţie.
“Acest articol a apărut în ediţia print numărul 40 a revistei Capital din săptămâna 7-13 octombrie 2013”
Sursa: www.capital.ro