Stiri

NATIONAL | Harta preţurilor de Crăciun la carnea de porc. Cum se vinde porcul la ţărani şi ce oferte îi aşteaptă pe români pe internet

Fleică, muşchi, cotlet sau ceafă de porc, toate sunt la mare căutare în preajmă Sărbătorilor de iarnă. În goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun, mulţi români merg direct la raioanele de carmangerie din marile hipermarketuri şi magazine din ţară, dar nu ezită nici să cumpere carne sau preparate din carne de porc din pieţe.

De la fermieri porcul este vândut la abatoare, “în viu”, cu 6,5 lei pe kilogram, iar din abatoare carnea gata procesată se vinde cu 8,5 – 9,5 lei pe kilogram, fără TVA, în funcţie de sortiment, potrivit datelor obţinute de gândul din partea patronatelor din domeniu. În vitrinele magazinelor şi ale hipermarketurilor din ţară, după TVA şi adaos comercial, aceasta ajunge să fie cumpărată de români cu preţuri cuprinse între 11,79 lei şi 23 de lei pe kilogram.

În pieţe, carnea de porc costă între 12 lei şi 30 de lei pe kilogram în funcţie de sortiment, iar şoriciul se vinde cu preţuri cuprinse între 30 de lei şi 50 de lei pe kilogram.

Există şi români pentru care sacrificarea porcului în Ajun rămâne o tradiţie, aşa că se urcă în maşini şi caută prin sate, pe la porţile ţăranilor, porcul care va ajunge apoi în bucatele de Sărbători. Acest obicei este însă criticat dur de specialiştii din industria cărnii care atenţionează că practica este de cele mai multe ori ilegală şi că în acest mod consumatorii îşi pot pune în pericol sănătatea.

Pentru cei mai comozi, care îşi doresc totuşi carne proaspătă de Crăciun, porcul poate fi la un “click” distanţă. Vânzările online de porci pentru Sărbători sunt în floare în această perioadă, iar site-urile de anunţuri unde în mod normal se scot la vânzare locuinţe, maşini sau articole vestimentare, ajung să fie pline de oferte de animale crescute “eco”, în curte.

Ţăranii vând porcul, “în viu”, chiar şi cu 10 – 12 lei pe kilogram, mult peste preţul fermierilor, iar pe internet acesta poate fi cumpărat cu preţuri cuprinse între 8 lei şi 10 lei pe kilogram, conform datelor colectate de gândul.

Cu o cerere atât de mare, reprezentanţii patronatelor din sectorul cărnii se aşteaptă să înregistreze atunci când vor trage linia la finalul sărbătorilor de iarnă creşteri ale vânzărilor de până la 30% pe segmentul cărnii de porc.

gândul vă prezintă mai jos preţurile la carnea de porc vândută în preajma Sărbătorilor în pieţe, la ţărani şi pe internet, “în viu”, şi în hipermarketuri. Vedeţi şi care sunt lucrurile la care fiecare român trebuie să acorde atenţie atunci când cumpără carnea sau preparatele din carne de porc pentru Crăciun.

Cât costă carnea de porc în pieţele din ţară

Românii pot cumpăra din pieţe carnea de porc pentru masa de Crăciun cu până la 30 de lei kilogramul, în funcţie de sortimentul dorit.

Pulpa de porc, spre exemplu, se vinde cel mai ieftin, cu 15 lei pe kilogram, în pieţele tulcene şi cel mai scump la Arad şi Iaşi, respectiv cu 20 de lei pe kilogram. Bani mai mulţi, 18 – 19 lei pe kilogram, sunt nevoiţi să scoată din buzunar şi argeşenii şi prahovenii pentru a cumpăra pulpă de porc pentru preparatele de Sărbători. Şi Braşovenii trebuie să plătească pe pulpa de porc fără os sume mai mari pentru a-şi asigura necesarul pentru masa de Crăciun, respectiv 18,5 – 19 lei pe kilogram.

Ceafa de porc poate fi cumpărată cu 22 de lei kilogramul din pieţele aflate în judeţul Argeş şi cu până la 23 de lei kilogramul din cele aflate în Vrancea. La Braşov, ceafa de porc fără os se vinde şi mai scump, cu până la 24 de lei kilogramul.

Kilogramul de muşchi de porc se vinde la Buzău cu 21 de lei, în Prahova şi Argeş cu 22 de lei, iar la Braşov cu 27,7 – 28,5 lei. Muşchiul se comercializează în pieţe la preţuri mari în Tucea, kilogramul ajungând să coste aici chiar şi 30 de lei.

Cei care vor să îşi prepare în casă tobă sau caltaboş pot cumpăra organe de porc cu preţuri pornind de la 9 lei. Spre exemplu, în Dâmboviţa rinichii se vând cu 9 lei kilogramul, iar inima cu 12 lei kilogramul. Picioarele de porc pentru piftie costă 4,25 – 5 lei kilogramul la Braşov şi 8 lei kilogramul în Dâmboviţa.

La Bucureşti, în Piaţa Reşiţa din sectorul 4 cotletul de porc costă 21 de lei kilogramul, iar pulpa între 19 lei şi 20 de lei kilogramul. Din Piaţa Obor din sectorul 2 al Capitalei, bucureştenii îşi pot cumpăra kilogramul de organe cu 9 lei şi cel de pulpă cu os cu 15 lei. Fleica se vinde cu 18 lei pe kilogram, iar ceafa de porc cu 20 de lei pe kilogram.

Cu cât se vinde porcul “în viu” în diferite judeţe

Ţăranii vând porcul “în viu” celor care vor să îl sacrifice, după datină, de Crăciun cu preţuri cuprinse între 7 lei şi 12 lei pe kilogram. Gospodarii din Oradea şi din Arad vând porcul cu până la 8 lei pe kilogram, iar cei din Covasna cu 8 – 10 lei pe kilogram.

În Dâmboviţa şi Harghita aceştia cer între 9 lei şi 10 lei pe kilogram, iar la Braşov între 10 lei şi 11 lei pe kilogram.

Cu 10 lei pe kilogram poate fi cumpărat porcul în viu şi din Prahova sau din Vâlcea, în timp ce la Buzău ţăranii ajung să ceară chiar şi 12 lei pe kilogram.

Patronatele, despre porcii vânduţi “la poartă”: Se cumpără pe risc propriu. Aşa ceva nu ar trebui să existe

Sacrificarea şi apoi comercializarea porcilor “la poartă” sau pe marginea şoselelor este criticată grav de către reprezentanţii patronatelor din industria cărnii.

“Vânzarea de carne provenită din gospodăriile populaţiei pe marginea drumului sau pe marginea tarabei, este ilegală”, a declarat pentru gândul Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta. “Este o tradiţie la români să cumpere carnea nesigură vândută de <un om serios>, la colţul străzii, în locul cărnii care este controlată”, a adăugat el.

“Cumpărarea porcului şi sacrificarea lui este o preferinţă legată mai degrabă de obiceiul românului intrat în mintea lui de mulţi ani. Se practică peste tot. Se cumpără pe risc propriu. Aşa ceva nu ar trebui să existe”, a declarat pentru gândul şi Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Ladoşi spune că recent, în drum spre Giurgiu, a văzut prin sate chiar şi jumătăţi de porc atârnate pe la porţile ţăranilor. “Este anormal să ne întâmple aşa ceva. Nu avem nicio certitudine în privinţa salubrităţii cărnii respective”, spune preşedintele APCPR.

“Eu să fiu în locul dumneavoastră, înainte de a decide să iau de la un gospodar un animal pe care îl sacrific aş încerca să am o întâlnire cu medicul veterinar din localitatea respectivă. El ar trebui să ştie foarte clar dacă animalul respectiv a suferit de vreo boală pe parcursul creşterii”, a mai spus Ladoşi.

Dacă în gospodării oamenii nu sunt obligaţi să ducă la analize carnea de porc pentru a se asigura că aceasta este sigură pentru consum şi nu este infestată cu trichineloză sau pestă, fermierii şi patronii de abatoare trebuie să controleze permanent sănătatea porcilor pe care urmează să îi sacrifice.

“Pe de-o parte există un control permanent, lunar, al stării de sănătate a animalelor în fermele care sunt autorizate. Acolo, sănătatea se verifică practic tot timpul”, explică Ladoşi.

“Urmează pasul numărul doi, adică analizele de carcasă pe animalele sacrificate la nivel de abatoare, astfel încât din punctul de vedere al sănătăţii cărnii care ajunge în spaţiile de comercializare siguranţa protecţiei consumatorilor este acoperită în proporţioe de 100%”, adaugă preşedintele APCPR.

Porci eco de Crăciun, de vânzare pe internet. Patronat: “E ceva tipic românesc”

“Porci!! Vine Crăciunul, alege-ţi porcul!”, “Porci vietnamezi fără colesterol de Crăciun 2013” sau “Porc de Crăciun crescut natural”, aşa sună înainte de Sărbători anunţurile de porci scoşi la vânzare direct pe internet.

Reprezentanţii patronatelor din industria alimentară susţin că această practică este ilegală. “Suntem o ţară în care ilegalitatea se face la lumină. În mod normal porcii trebuie sacrificaţi în abator autorizat şi trebuie să poarte ştampila  medicului veterinar. Că se vând porci pe internet e ceva tipic româneasc”, comentează preşedintele Romalimenta “moda” anunţurilor de comercializare şi de sacrificare a porcilor postate pe site-uri.

Criticile specialiştilor nu îi opresc însă pe micii comercianţi care se adresează internauţilor. Ei vând online porci “în viu” cu greutăţi cuprinse între 30 şi 250 de kilograme, cu preţuri cuprinse între 8 lei şi 10 lei pe kilogram. Cumpărătorilor li se oferă de cele mai multe ori şi posibilitatea de a sacrifica animalul direct în curtea gospodarului sau cea ca acesta să sacrifice şi să tranşeze animalul pentru ei.

Comercianţii se laudă, de asemenea, cu modul în care au fost crescuţi porcii.  “Porci crescuţi la ţară în gospodăria proprie hrăniţi cu mâncare bio (cereale, porumb, lucernă). De asemenea, au un strat minim de grăsime”, spune un gospodar din Călugăreni, judeţul Giurgiu, care îşi vinde porcii pe internet.

“Vă aşteptăm la ferma de porci vietnamezi din Turcineşti pentru a vă alege un porc vietnamez pentru masa de Crăciun. Oferta este criminală şi limitată în acelaşi timp”, spune un vânzător din Târgu Jiu.

“Gospodărie familială, Măgurele – Ilfov, vinde porci crescuţi ecologic în aer liber cu cereale, lucernă şi dovleci. Se alege animalul, se plăteşte un avans şi se sacrifică în preajma Crăciunului de măcelari pricepuţi”, se explică într-un alt anunţ.

Un alt gospodar vinde porci în comuna Crişeni din judeţul Sălaj. Animalele au fost crescute, potrivit anunţului, cu “furaje 100% naturale”, sunt curate şi bine îngrijite. “Cum cere tradiţia, palincă de prune pentru toţi clienţii”, adaugă el pentru a-i convinge pe potenţialii clienţi că oferta sa este mai bună decât celelalte postate online.

Cât costă carnea de porc, sarmalele şi cârnaţii în hipermarketuri

Românii care vor să îşi cumpere carnea de porc pe alese, la caserolă, direct din hipermarketuri îşi pot umple coşurile cu spată de porc, cotlete şi chiar purceluşi de lapte.

În hipermarketurile Cora cotletul de porc, cu os şi cu şorici, se vinde cu 13,99 lei pe kilogram, iar spata de porc, tot cu os şi şorici, costă 12,49 lei kilogramul.

Cei care îşi fac cumpărăturile în hipermarketurile Carrefour trebuie să scoată din buzunar 15,99 de lei pentru un kilogram de ceafă de porc şi 11,79 lei pentru cel de spată. Carnea tocată de porc se vinde cu 12,99 lei kilogramul.

Cotletul de porc fără os semiafumat se vinde la Kaufland cu 32,99 lei kilogramul, pulpa de porc pentru gătit costă 16,99 lei pe kilogram, iar carnea tocată de porc costă 12,99 lei kilogramul. Ceafa de porc dezosată şi degresată costă 17,79 lei kilogramul, spata de porc 15,69 lei kilogramul, iar un purcel de lapte poate fi cumpărat la un preţ de 29,99 lei pe kilogram.

În magazinele lanţului Billa, spata de porc fără os se vinde cu 15,99 lei pe kilogram, ceafa de porc porţionată, fără os, cu 10,99 lei pe kilogram, iar pieptul de porc cu os cu 22,99 lei pe kilogram.

Preparatele tradiţionale pentru masa de Sărbători vor fi şi ele la mare căutare în următoarea perioadă. Cei care nu au timp să pregătească bucatele de Crăciun au posibilitatea de a le cumpăra direct din hipermarketuri. Astfel, în magazinele lanţului Cora sarmalele se vând cu 2,29 lei/100 de grame, salata de boeuf cu 2,39lei/100 de grame, iar cârnaţii de porc cu 16,79 lei pe kilogram.

În hipermarketurile Carrefour, românii pot cumpăra sarmale cu 2,29 lei/100 de grame, pomana porcului cu 4,15 lei/100 de grame şi diferite sortimente de cârnaţi preparaţi tot din carne de porc cu preţuri cuprinse între 14,99 lei şi 17,49 lei pe kilogram.

De la Kaufland, românii pot cumpăra cârnaţi de porc cu 15,99 lei kilogramul sau tobă cu 1,99 lei/100 de grame.

Cum recunoşti carnea proaspătă şi ce trebuie să ai în vedere atunci când o cumperi

Pentru a se asigura că urmează să cumpere carne proaspătă, sigură pentru consum, românii trebuie să acorde atenţie mai multor detalii. Printre acestea se numără aspectul cărnii scoase la vânzare. “Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată”, spun inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Carnea nu trebuie lăsată mult timp după cumpărare, ci tocată rapid, iar în cazul în care este achiziţionată gata tocată, consumatorii trebuie să verifice eticheta şi să se asigure că aceasta se află în perioada de valabilitate.

Un alt lucru la care trebuie să fie atenţi românii atunci când îşi cumpără carne pentru Sărbători este şi felul în care este echipat vânzătorul, spun cei de la ANSVSA. Acesta trebuie să poate un halat de proiecţie şi o bonetă. El trebuie, totodată, să folosească mănuşi curate sau de unică folosinţă atunci când pune mâna pe carne.

Inspectorii ANSVSA îi sfătuiesc, de asemenea, pe români să îşi cumpere carne de porc pentru bucatele pe care le vor pune pe masa de Crăciun numai de la unităţile şi din spaţiile autorizate sanitar veterinar pentru a e asigura că aceasta a fost supusă controalelor şi că este sigură pentru consum.

Cei care ajung la târgurile organizate în această perioadă trebuie să verifice, la rândul lor, unele aspecte pentru a se asigura că produsul pe care urmează să îl achiziţioneze nu le pune în pericol sănătatea. Vitrinele frigorifice în care este expusă carnea trebuie să funcţioneze, ambalajel care asigură protecţia cărnii în timpul transportului şi a depozitării trebuie să fie intacte, iar pe etichetele produselor trebuie să se găsescă date care să arate originea produsului, modul în care acesta trebuie păstrat şi termenul lui de valabilitate.

Sursa:www.gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page