Important

NATIONAL | Fondurile europene – agricultura campioană

În contextul în care săptămâna trecută Institutul Naţional de Statistică a raportat o creştere a producţiei industriale pentru începutul acestui an, veştile bune nu întârzie să apară şi din agricultură.

Ca urmare a absorbirii de fonduri europene şi a măsurilor întreprinse de guvern în direcţia sprijinirii domeniului agricol, acest an se anunţă a fi unul la fel de bun în contextul în care agricultura este din ce în ce mai puţin dependentă de factorii de mediu.

În 2013, ţara noastra a avut un an bun din punct de vedere agricol nu doar graţie condiţiilor meteo favorabile, ci şi datorită măsurilor pe care cabinetul condus de Victor Ponta le-a adoptat şi care au permis producţii agricole record. Astfel, în acest sens pot fi menţionate acordarea unor fonduri pentru microcredite în agricultură, plata în avans la hectar, înfiinţarea unor platforme de colectare pentru legume şi fructe prin PNDR în toate regiunile, realizarea unor investiţii în ferme familiale de 50 de milioane de euro, acordarea unor despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta din vara anului 2012, subvenţionarea preţului la motorină pentru agricultori şi programul prima umplere destinat irigaţiilor.

De altfel, ca urmare a politicilor proactive din domeniul agricol derulate de executiv, 2013 a fost cel mai bun an agricol din ultimii 10 ani. Agricultura a contribuit cu 18,5 miliarde de euro la creşterea economică, defalcat în al doilea trimestru producţia agricolă a adus un plus de creştere la PIB de 3,5% iar în cel de al treilea trimestru de 1%. În acelaşi timp, creşterea producţiei agricole record a dus, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, la un excedent comercial agroalimentar de 324,9 milioane de euro. Astfel, anul trecut produsele agricole au totalizat 5,09 miliarde de euro, cu 30,2% mai mult decât în 2012.

Desigur, un rol esenţial în creşterea producţiei şi a exporturilor produselor agricole de anul trecut l-au avut şi politicile menite să crească absorbţia fondurilor europene. Măsurile luate de guvern în această privinţă au făcut ca până în acest moment în agricultură se ajungă la o rată de absorbţie de 70% pentru exerciţiul bugetar 2007-2013.

În ceea ce priveşte banii alocaţi de Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020, în agricultură vor intra 19 miliarde de euro. Veştile bune privind accesarea fondurilor europene sunt confirmate de reprezentanţii ministerului de resort. Aceştia au declarat că din luna mai a acestui an agricultorii vor avea posibilitatea să acceseze fonduri europene din noul exerciţiu bugetar. Prima linie de finanţare ce va fi disponibilă fermierilor este măsura 121. Astfel, agricultorii vor putea face investiţii în modernizarea fermelor. Conform directorului general adjunct al Agenţiei pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Nicolae Popa, se vor acorda prime pentru instalare în mediul rural în valoare de 50.000 de euro pentru persoanele cu vârsta de până în 40 de ani. Tinerii fermieri vor mai fi sprijiniţi şi prin subvenţiile directe pentru terenul arabil ce vor fi majorate cu 25% în primii cinci ani de funcţionare a fermelor. Astfel, până în anul 2020 se va ajunge la o alocare de 2 miliarde de euro pe an şi un cuantum de 196 de euro pe hectar.

Rezultatele obţinute anul trecut de agricultura românească au arătat că acest domeniu poate reprezenta un sprijin consistent pentru economia românească. În acest context, atenţia pe care cabinetul condus de Victor Ponta o acordă industriei agroalimentare creează perspective pozitive pentru ca acest sector să ajungă să performeze la adevăratul său potenţial.

Sursa: obiectiv.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page