Important

NATIONAL | Firmele de asigurări vor să plătească daune victimelor accidentelor în funcţie de gravitatea rănilor suferite

Firmele de asigurări vor să plătească daune morale mai mici victimelor din accidente. Asiguratorii au comandat un studiu la Institutul de Mecicină Legală prin care fiecare traumă să fie punctată în funcţie de gravitate. Pe baza acestui sistem tabelar, asiguratorii vor să plătească daunele evitând astfel instanţele.

Institutul National de Medicina Legala (INML) a realizat un studiu cu privire la “Baremele traumatologice”, la initiativa Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), pentru evaluarea prejudiciilor nepatrimoniale ca urmare a vatamarilor corporale – sistem tabelar pe baza de puncte, pe fondul constatarii insuficientei sistemului pe baza de jurisprudenta, scrie wall-street.ro.

Ponderea despagubirilor pentru vatamari corporale si daune morale in total daune RCA a crescut de la 3% la 24%, intre 2008 si 2014.

Studiul INML cu privire la “Baremele traumatologice” isi propune reglementarea raspunderii civile delictuale pentru prejudicii produse de accidente de vehicule, precum si sistematizarea si consolidarea reglementari in materia asigurarii RCA si a organismelor implicate, prin utilizarea cadrului existent al Legii 136/1995.

Principalele motive pentru realizarea acestui studiu, sunt, in opinia reprezentanţilor UNSAR, practica neunitara a instantelor de judecata care distorsioneaza calculele si proiectiile interne asupra primelor de asigurare viitoare, lipsa predictibilitatii si volatilitatea in acordarea despagubirilor de catre instantele de judecata, lipsa unui cadru sistematizat de calcul a unei despagubiri aferente vatamarilor corporale si/sau decesului si refuzul unor reasiguratori importanti de a mai cota pe piata romaneasca de RCA.

INML introduce astfel un nou concept de evaluare a prejudiciului nepatrimonial, punctul traumatic, care va varia intre 0 si 200, nivelul maxim fiind pentru starea vegetativa permanenta: sistem tabelar pentru vatamari si deces, punct traumatic (PT), stare vegetativa persistenta (SVP), scala traumatica intre 0 si 200 PT şi nivel mediu prezumat.

Sursa: www.romaniatv.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page