Mai rau de atat nu avea cum sa fie acest final pentru un procuror in fata caruia au tremurat unii dintre cei mai corupti oameni din Iasi • A fost umilit in vazul tuturor de un barbat pe care l-a considerat capul lumii interlope • Procurorul a sustinut ca a descoperit o escrocherie financiara de peste 4,5 milioane euro • La vremea respectiva era considerat cel mai mare dosar de coruptie din istoria Iasului • “Procurorii au gresit atunci cand l-au socotit pe Tiberiu Cristodorescu cap al lumii interlope”, a declarat ieri avocatul Miruna Curecheriu
Sentinta trasnet la Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-unul dintre cele mai importante dosare de coruptie din istoria Iasului. Este un dosar care a creat cutremure serioase in lumea interlopa din diferite zone ale tarii in momentul in care procurorii au efectuat primele descinderi, in anul 2006. Procurorii au considerat ca ieseanul Tiberiu Cristodorescu este capul unei retele interlope specializate in comiterea de infractiuni economice. Procurorul care s-a ocupat atunci de acest dosar a fost Liviu Ionascu, care la vremea respectiva era seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Era considerat un adevarat varf de lance al luptei anticoruptie la Iasi, iar acest caz reprezinta dosarul carierei sale. Venise in Iasi de la DNA Bacau. In prezent, lucreaza la Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt. Decizia luata la finalul saptamanii trecute de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie vine dupa aproape opt ani de proces.
Citeste si: Aceasta decizie pune Iasul pe jar! Iata ce au gandit judecatorii in acest caz delicat!
Tiberiu Cristodorescu a fost achitat in mod definitiv si irevocabil alaturi de ceilalti acuzati din dosar. Acuzatia de baza era aceea ca s-ar fi aflat in spatele unei escrocherii financiare de peste 4,5 milioane euro. “Inalta Curte de Casatie si Justitie a pus punct dosarului Tascochim, dosar in care erau trimise in judecata mai multe persoane pentru fapte deosebit de grave, care, daca ar fi fost adevarate s-ar fi transformat in condamnari cu multi ani de inchisoare. Am reusit sa aratam instantei ca aceste acuzatii n-au fost adevarate. Referindu-ma la persoana pe care am aparat-o eu, acest dosar a fost o dovada clara ca s-a facut o eroare. Aceasta eroare vine de la subiectivismul unor persoane care se gandesc la etichetele puse unor cetateni si mai putin la probele necesare pentru dovedirea faptelor. Concret, au gresit atunci cand l-au socotit pe Tiberiu Cristodorescu cap al lumii interlope”, a precizat ieri, dupa-amiaza, avocatul Miruna Curecheriu, aparatorul lui Cristodorescu pe toata durata acestui proces.
Avocatul: “Tiberiu Cristodorescu nu este un interlop”
Avocata a mai explicat ca implicarea lui Cristodorescu in afacerile cu petrol a fost inexistenta. “Procurorii au jonglat cu notiuni si cuvinte care nu aveau suport in realitate. Tiberiu Cristodorescu nu a facut decat sa imprumute niste oameni care aveau niste afaceri. Acest om nu stia cum se deruleaza afacerile lor. Cu eticheta de cap al lumii interlope si cu dorinta ca intai sa tai si apoi sa numeri, l-au trimis in judecata fara dovezi. Au fost efectuate doua expertize si a fost audiat un numar impresionant de martori. Pe baza unor probe clare trei instante de judecata au stabilit ca Tiberiu Cristodorescu nu este un interlop si nu a savarsit nicio fapta penala. A sustinut in mod constant ca este nevinovat, iar acum acest lucru a fost demonstrat”, a completat Miruna Curecheriu.
Citeste si: Decizie definitiva! Tiberiu Cristodorescu si Gelu Corduneanu sunt liberi!
Dupa trimiterea in judecata, acest dosar a fost considerat cel mai mare dosar de coruptie intocmit la DNA Iasi, avand in vedere numarul de persoane implicate, volumul dosarului, dar si prejudiciul stabilit de anchetatori. Oamenii legii sustin in actul de acuzare ca grupul infractional condus de Ovidiu Sarca Brad ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 4,5 milioane de euro, efectuând operatiuni comerciale fictive cu produse petroliere scutite de la plata accizelor.
Cum explica procurorii ca functiona reteaua
In acest dosar, Cristodorescu a fost judecat pentru instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat. Ovidiu Sarca Brad, administrator al firmei Cation Fashion SRL, a fost acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani. Alte doua persoane, asociate sau administratori ai unor firme din Iasi si Vaslui, respectiv Lucian Cartas si Emanuela Tascu, au ajuns in fata judecatorilor pentru acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani. Oamenii legii au mai aratat ca grupul infractional a activat în întreaga tara, directorul firmei Radox Inermed SRL din Bucuresti, Paul Eugeniu Radulescu, fiind trimis în judecata pentru complicitate la evaziune fiscala. Procurorii DNA au aratat ca, în perioada 2004 – 2006, grupul lui Cristodorescu si al clujeanului Ovidiu Sarca a efectuat prin intermediul firmelor I.P. Ozana SRL Iasi, Cation Fashion SRL Botosani si Tascochim Grup SRL Vaslui diferite operatiuni cu uleiuri minerale si motorina pentru nave, scutite de plata accizelor. Însa, potrivit actului de acuzare, produsele petroliere erau vândute drept motorina auto, produs care nu este scutit de la plata accizelor. Profitul rezultat din aceste operatiuni a fost transferat în contul altor firme, o parte din bani fiind reinvestiti, în vreme ce alte sume ajungeau în conturile proprii ale membrilor retelei, de unde erau retrase mai apoi, sustin procurorii. “Am fost arestat cinci zile abuziv si anchetat la sange doar pentru ca asa a vrut procurorul. Ne-au refuzat dreptul la aparare inca din momentul urmaririi penale. Prejudiciul stabilit de procurori este unul inventat, pentru ca timp de doi ani toate firmele au fost verificate de cei de la Finante”, a declarat Tiberiu Cristodorescu intr-o declaratie anterioara. Toate bunurile acuzatilor au fost scoase de sub sechestru, iar conturile le-au fost deblocate.
Sursa: www.bzi.ro