NATIONAL | Finanțele vor modifica impozitarea pentru darea în plată doar pentru cazuri sociale
Ministerul Finanțelor Publice vrea să stabilească împreună cu AUSFR criterii obiective pentru a indentifica acele operațiuni de dare în plată care reprezintă cazuri sociale și merită facilități la plata impozitelor. Una dintre condiții ar fi ca debitorul să dețină o singură locuință. Ministrul Anca Dragu susține că va fi aprobată în luna iulie o ordonanță de urgență pentru modificarea legii dării în plată.
“Legea dării în plată observăm că este incompletă, nu prevede prin ce mecanism, cu ce costuri se implementează darea în plată. Legea ar fi trebuit să cuprindă prevederi pentru toate operațiunile legate de darea în plată, inclusiv pentru tranzacția de final, să includă un articol care să aducă precizarea cuvenită”, a afirmat Dragu, la târgul “Banii Tăi Expo” organizat de Bursa de Valori București, citată de news.ro.
Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a anunțat că impozitul aferent transferului de proprietate de la debitor către bancă în cazul dării în plată va fi calculat la valoarea declarată în actul de dare în plată, respectiv datoria pe care clientul o mai avea de achitat, cu tot cu accesorii, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.
Ministerul a precizat că impozitul se plătește de către debitor.
Potrivit unui exemplu, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (include datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) și cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea de 500.000 de lei. În această situație, impozitul se ridică la 7.000 de lei.
Modul de calcul al impozitului pe tranzacția de dare în plată era stabilit dinainte de apariția legii dării în plată a imobilelor în cazul creditelor cu ipotecă și se referea la stingerea obligațiilor fiscale prin darea în plată.
Deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, i-a cerut vineri ministrului de Finanțe să clarifice situația impozitării pentru darea în plată, astfel încât cei care renunță la case să nu plătească impozitul la valoarea debitului restant.
“Am înțeles din discuțiile cu Asociația Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF) că este o scăpare, o eroare în lege, pentru că ne-am pus și noi întrebarea de ce nu precizează legea așa ceva, de ce a vrut legiuitorul ca acești oameni care fac uz de legea dării în plată să plătească și impozitul pe tranzacții. Am înțeles că este o scăpare pur și simplu a legii, nu s-au gândit și la acest aspect”, a precizat Dragu.
Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată.
Secretarul de stat în MFP Gabriel Biriș a explicat în urmă cu câteva zile că modul de impozitare a transferurului de proprietate imobiliară este rezultatul unor legi contra naturii, întrucât este un impozit la valoare și nu un impozit pe câștig.
Dragu a subliniat sâmbătă că ministerul e dispus să ajute consumatorii, după ce aceștia au cerut sprijinul Finanțelor prin AURSF, însă doar pe cei care sunt “într-adevăr într-o situație dificilă”.
Astfel, ministerul va modifica legea dării în plată printr-o ordonanță de urgență în ceea ce privește impozitul achitat la tranzacția de dare în plată, cu criterii specifice, care să vizeze doar persoanele care au o singură casă, cea în care și locuiesc.
„Nu vrem să-i acoperim pe cei care au făcut speculații imobiliare. Principiul nostru este de a ajuta cazurile sociale și în acest moment lucrăm alături de AURSF la creionarea acestor criterii astfel încât de data aceasta să avem un act legislativ complet”, a menționat Dragu.
Finanțele vor lucra la ordonanță în cursul lunii iunie astfel încât să intre în Guvern în iulie.
Dragu a declarat luni că nu este necesară modificarea legislației pentru eliminarea impozitării transferului de proprietate în cadrul Legii dării în plată, deoarece legislația actuală este clară, iar parlamentarii au avut la dispoziție un an pentru a stabili detaliile aplicării noului act normativ.
Anterior, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a solicitat Ministerului Finanțelor un punct de vedere privind obligația plății de către persoanele care dau băncii în plată un imobil a impozitului pentru tranzacția prin care fac transferul de proprietate.
AURSF a cerut, în 9 mai, și reducerea cu 90% a onorariilor practicate de notari pentru autentificarea contractelor de dare în plată,”, a menționat Dragu, potrivit profit.ro.