NATIONAL | Fervex pentru răceală, retras de pe piaţa europeană. Medicamentul se vindea abuziv
Încă un medicament a fost retras de pe piaţă. Obişnuiţi să-l achiziţioneze la cel mai mic semn de răceală sau gripă, românii nu vor mai găsi produsul Fervex în farmacii. Reacţiile celor din sistem nu au întârziat să apară.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), susţine că informaţia referitoare la retragerea medicamentului de pe rafturi a ajuns la farmacişti încă de ieri-dimineaţă.
„Din punctul meu de vedere, acest produs se vindea abuziv. Mulţi, îndeosebi tineri, atunci când sunt răciţi, preferă să ia un pliculeţ de Fervex decât să meargă la medic. Aşa au apărut viroze pulmonare şi alte complicaţii. Sunt situaţii în care un medicament nu ar trebui să înlocuiască o investigaţie la specialist“, arată Vasile Barbu.
Potrivit acestuia, o problemă e şi faptul că farmaciştii îşi depăşesc atribuţiile şi recomandă medicamente doar în baza simptomelor pe care pacienţii le descriu. În acelaşi timp însă, preşedintele ANPP recunoaşte că pacienţilor le va fi foarte greu să cumpere medicamentul, odată ce el va fi pus, din nou, pe rafturile farmaciilor.
La rândul său, medicul de familie Rodica Tănăsescu a explicat că medicamentul este un produs bun şi că, în general, recomandă antitermice pacienţilor cu răceli uşoare.
„E firesc ca pacientul să ia un antitermic în astfel de situaţii, important e să nu ia antibiotice nejustificat şi fără sfatul unui medic, pentru că ajunge să dezvolte rezistenţă la ele. Problema apărută la acest medicament ţine de tehnologie, însă indicaţia medicală e corectă“, a afirmat doctorul.
Produsele retrase se află în carantină
Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a explicat care este procedura în cazuri de notificare de alertă europeană.
„Producătorul anunţă distribuitorul de medicamente şi Agenţia Naţională a Medicamentului privind intenţia sa. Farmaciştii sunt anunţaţi de distribuitori să retragă produsul de pe raft, acesta urmând să fie păstrat în depozit, în carantină. Dacă suspiciunile se dovedesc a fi reale, distribuitorii vin şi ridică medicamentele, iar acestea sunt înapoiate producătorului de medicamente. Farmaciştii nu fac altceva decât să le oprească de la vânzare“, a explicat farmacista.
„Există două situaţii. O posibilitate ar fi strict retragerea loturilor identificate cu probleme, aşa cum ar trebui să se întâmple în cazul de faţă. Însă, dacă se consideră că medicamentul prezintă un risc pentru sănătatea pacienţilor, se retrage autorizaţia de punere pe piaţă a produsului în sine“, a explicat şi Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Decizia de a retrage pliculeţele de praf contra răcelii de pe piaţă a fost luată chiar de producător, după ce a descoperit anomalii la patru loturi care nu intraseră în circuitul comercial, în urma unor analize de specialitate.
„Concret, Fervexul cu aromă de zmeură avea încărcătură microbiană. Vor fi retrase nu doar din România, ci din întreaga Uniune Europeană. Am primit o notificare care a plecat din Franţa prin sistemul de alertă rapidă. Practic, va fi retras tot ce înseamnă loturi existente de Fervex, până ce vom avea mai multe informaţii referitoare la acele suspiciuni“, a declarat pentru „Adevărul“ medicul Marius Savu, directorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANM-DM).
800.000 de cutii, retrase de pe piaţa românească
În cursul zilei de ieri, 800.000 de cutii de Fervex au fost retrase de pe piaţa românească. Potrivit specialistului, reacţiile adverse nu sunt foarte grave, ci constau în stări de vomă, greaţă şi diaree, atât la copii, cât şi la adulţi.
„Datele colectate până în momentul de faţă sugerează că zahărul folosit în compoziţia acestor produse este sursa prezenţei microbiene. Prin urmare, datorită unor măsuri de precauţie extremă, Bristol-Meyers Squibb (BMS) retrage de pe piaţă aceste produse care au aceeaşi sursă de zahăr. Vom continua să investigăm această problemă şi vom furniza noi date imediat ce ele vor fi disponibile“, susţine producătorul medicamentului Fervex.
Fervex este indicat în tratamentul simptomatic al răcelilor comune, rinitelor alergice si vasomotorii, stărilor gripale (pentru ameliorarea strănutului, secreţiei nazale apoase, inflamaţiei mucoaselor nazală şi sinusală, febrei, durerilor de cap şi musculare). Lista medicamentelor controversate Săptămâna trecută, Agenţia Naţională a Medicamenului (ANM) a primit prin sistemul de alertă rapidă o notificare privind un supliment de slăbit, Pure Caffeine 200, care conţine o substanţă foarte toxică pentru organism, fiind utilizată în industria vopselelor.
Suplimentul, vândut pe internet, ar fi provocat 62 de decese. Pe 27 ianuarie, Agenţia Naţională a Medicamentului din Franţa a anunţat patru decese legate de folosirea medicamentelor Diane 35, comercializate şi în România. Pilula Diane 35 este un tratament contra acneei, prescris şi ca metodă contraceptivă.
Pe 28 ianuarie, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că trebuie oprită folosirea medicamentului în acest scop, deoarece deşi funcţionează pentru a îndepărta acneea, riscurile sunt unele mult prea mari. În plus, specialiştii susţin că există şi „alte opţiuni terapeutice“.
SURSA: ADEVARUL.RO