Multe dintre mezelurile aflate pe rafturile magazinelor, precum salamul, cârnaţii sau pastrama, ar trebui să conţină în primul rând carne. Cu toate acestea, produsele au etichete false şi nu conţin întocmai ingredientele trecute în reţetele oficiale.
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului au analizat zece tipuri de salam şi 20 de tipuri de specialităţi din carne. Ei au constatat însă că mai bine de jumătate nu respectă standardele. În aceste cazuri, carnea a fost înlocuită fie cu apă, fie cu grasime şi aditivi.
Iată ce conservanţi conţin produsele din carne, potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România:
- 40% dintre produse conţin acidul carminic
- 33% dintre produsele conţin aditivul caragenan
- 33% dintre produsele conţin monoglutamatul de sodiu, potenţiator de aromă
- 10% dintre produsele menţionează cantitatea de carne
- toate produsele conţin nitrit de sodiu
- toate produsele conţin sare – 2 grame şi 5,5 grame