Important

NATIONAL | Eliminarea CLAUZELOR ABUZIVE din TOATE contractele de credit, pe masa instanţei

Se apropie scadenţa pentru creditori în problema clauzelor abuzive. Primul proces pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit se judecă în iunie.

După perioada preliminară de înregistrare a cererii de chemare în judecată, litigiul dintre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Credit Europe Ipotecar IFN, societate deţinută de banca din Turcia cu acelaşi nume, a primit termen în iunie, potrivit Economica.net. ANPC vizează eliminarea unui comision din contractele de credit ale societăţii financiare.

Procesul dintre ANPC şi Credit Europe Ipotecar IFN, societate financiară nebancară deţinută de Credit Europe NV, bancă cu acţionariat turcesc, persoană juridică olandeză, a primit termen în data de 12 iunie 2014.

ANPC vrea să obţină eliminarea unui comision de restructurare de 0,7 puncte procentuale din contractele de credit ipotecar. Instituţia spune că banca aplica acest comision tocmai pentru acei clienţi care aveau probleme la plata ratelor şi aveau nevoie de o restructurare a creditului.

Credit Europe Bank şi Credit Europe Ipotecar IFN au mai pierdut definitiv un proces la Tribunalul Bucureşti, după ce instanţa a respins recursul instituţiei de credit în cazul unui litigii în care erau contestate clauzele privind comisionul de administrare a creditului şi cel de acordare. Decizia a vizat doar un contract de credit.

Legea 193/2000 permite ANPC şi asociaţiilor de protecţia consumatorilor să ceară eliminarea unei clauze abuzive din toate contractele de credit, începând cu 1 octombrie 2013, dată la care a fost modificată de legea pentru punerea în aplicarea a noului Cod de procedură civilă.

Acesta este primul litigiu (dosar 314/3/2014) dintre cele 11 înregistrate la Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Bucureşti după luna octombrie. Dosarul a fost înregistrat în 9 ianuarie şi a primit termen recent, după perioada de verificare şi completare a cererii de chemare în judecată, potrivit prevederilor noului Cod de procedură.

În cazul în care instanţa va constata că Credit Europe utilizează clauze abuzive, atunci societatea va fi obligată să le elimine din toate contractele care o conţin, având în vedere că acestea au un caracter preformulat şi sunt ne-negociate. Părţile pot ataca decizia instanţei de fond cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page