NATIONAL | Educaţie cu palma! O femeie s-a ales cu dosar penal pentru că îşi bătea nepoata
Dosar penal pe numele unei femei din Horodniceni, judeţul Suceava, acuzată că îşi bătea în mod repetat nepoata de nouă ani. Corecţia era aplicată ori de câte ori copila primea note mici sau când mătuşii sale i se părea că nu este cuminte. Femeia, în grija căreia părinţii au fost lăsată fata, neagă că ar fi depăşit limitele unei corecţii „părinteşti”, însă urmele lăsate pe corpul copilului o contrazic, scrie Digi24.
Fata spune că nu avea voie să greşească în faţa mătuşii sale sau să vină acasă cu note mici. Altfel, risca să primească lecţia palmei de la cea care se angajase să-i ofere căldură sufletească. Într-un final, copila n-a mai suportat bătăile şi s-a plâns bunicii şi vecinilor.
Femeia acuzată spune că n-a fost vorba de bătăi, ci mai mult de corecţii „părinteşti”.
„Fata o fost și cam obrăznicuță. Eu n-am pus mâna pe dânsa, nu pot să spun că o palmă nu i-am dat, vai de mine, o palmă i-am dat când mai era obraznică, dar doar nu i-am dat cu parul sau cu ceva”, spune mătușa fetei.
Fata locuia de doi ani în casa mătuşii şi unchiului ei. Cu o situaţie materială precară, părinţii au preferat s-o încredinţeze rudelor.
„Tot timpul i-am spus, dacă crede că fata nu se acomodează cu ei, să mi-o dea acasă”,spune Gheorghe Mancaș, tatăl fetei.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava susţin că părinţii ar fi ştiut prin ce trece copilul lor, însă n-au luat nicio măsură. În urma examenului medico-legal, pe corpul fetei s-au descoperit urme de lovituri, dar şi semnele unei fracturi la braţul drept, produsă în urmă cu un an.
Fata se află acum în grija asistenţilor sociali, iar poliţiştii au deschis dosar penal pe numele mătuşii sale.
„Când au fost întrebați dacă au fost agresiuni asupra minorei, au negat. Vom vedea dacă se va impune, în urma anchetei, decăderea din drepturile părintești”,spune Nicoleta Daneliuc, purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava.
„În funcție de rezultatul verificărilor, persoana respectivă riscă inclusiv o pedeapsă privativă de libertate”, spune Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IJP Suceava.
Potrivit unui studiu al Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, în România, unul din trei părinţi recunoaşte că îşi loveşte copilul. Iar unul din cinci e convins că doar cu violenţă se poate face educaţie.
Sursa: suceavanews.ro