Stiri

NATIONAL | E OFICIAL: de astăzi, alimentele și băuturile nealcoolice sunt mai ieftine

Încă de duminică, 31 mai, retailerii au tăiat prețurile în magazine, atrâgând atenția prin ”Acest produs are un preț redus”, ca urmare a măsurii prin care TVA a fost redus de la 24% la 9% pentru toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică (începând cu 1 iunie). Cu alte cuvinte, toate aceste produse ar trebui să fie cu circa 12,5% mai ieftine.

Mega Image, Profi,  Auchan, Carrefour, Lidl și toți ceilalți au avut program special, cu o zi înainte, pentru a se conforma noii măsuri și a schimba prețurile.

Analiștii din piață mizează pe o scădere a evaziunii fiscale în industria alimentară, cu cel puțin 30-40%, într-un anumit interval de timp.

”În urma discuțiilor pe care le-am avut și cu Ministerul Finanțelor, evident la presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Națională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, și astăzi vom aproba ordonanța de urgență prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Și toate băuturile nealcoolice”, a spus premierul Victor Ponta, în ședința de Guvern din 7 aprilie.

Potrivit actului normativ, toate produsele ale căror coduri au fost prevăzute în norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminţe, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, beneficiază de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lanţul economic de la producător până la consumatorul final.

Prin urmare, cota redusă de TVA este aplicată şi în cazul în care un produs alimentar este utilizat ca materie primă în alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, băuturi alcoolice, atâta timp cât acestea, prin natura lor, au ca destinaţie principală consumul uman sau animal. Potrivit Guvernului, măsura are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, având în vedere că furnizorul nu poate controla scopul final în care este utilizat bunul respectiv, situaţie în care pentru acelaşi produs ar fi fost posibilă aplicarea unor cote diferite de TVA în funcţie de utilizarea lor finală, ori acest lucru contravine principiilor statuate de Directiva 2006/112/CE.

Citeste continuarea articolului pe : www.capital.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page