NATIONAL| Din 20 mai puteți scoate bani de pe card din magazine. Ce trebuie să știți!
De vineri, 20 mai, puteţi scoate bani de pe card direct de la casele de marcat ale magazinelor. Dar numai teoretic. Practic, vânzătorii nu au auzit de lege şi nu ştiu ce să facă. E drept însă, nu sunt mulţi nici clienţii care ştiu că pot retrage bani de pe card direct din magazine.
Cei rămaşi fără bani cash în portofel nu ar mai trebui să-şi facă probleme şi să caute un bancomat. Se pot duce la orice magazin care are POS şi pot cere vânzătorului numerar, dar nu mai mult de 200 de lei. Însă legea intrată astăzi în vigoare nu a ajuns şi în magazinele din ţară.
Reporter: Bună ziua, aveţi POS. Aşa-i că pot să scot nişte bani?
Vânzător: De la noi, nu. La noi doar puteţi plăti.
Vânzător: Nu ştiu, eu nu am făcut până acum. Cum se scoate, de unde să vă dau eu banii?
Vânzător: O fi intrat legea în vigoare, dar nu, nu la noi. Poate în supermarketurile mai mari.
Vânzător: Nu am primit nicio şcolarizare în sensul ăsta.
Vânzător:Am auzit ceva, dar la noi deocamdată nu se poate.
Nici clienţii nu sunt mai informaţi.
Reporter: Ştiţi că de azi puteţi să scoateţi bani de pe card de la casele de marcat?
Client: Nu.
Client: Am auzit, am auzit, e o idee bună, în special la sate sau în zona rurală, unde oamenii nu au atât de multe bancomate.
Reprezentanţii micilor comercianţi spun că aceştia nu sunt încă pregătiţi pentru a aplica noua lege. Asta în condiţiile în care orice magazin care vinde de 10.000 de euro pe an este obligat de acum să-și instaleze un POS.
„Încă nu ştim dacă aparatele vor fi oferite de bănci, dacă trebuie să şi le cumpere… Nici nu ştiu să lucreze, trebuie să se pregătescă şi din acest punct de vedere, mai este şi acel aspect al cash back-ului, pentru că nu mulţi dispun sau au în casă atâţia bani”, spune Maria Muntean, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
Potrivit legii, magazinele care nu vor oferi clienţilor posibilitatea de a retrage bani de pe card sau vor refuza să facă acest lucru vor fi amendate cu sume cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. Clienţii se pot plânge Oficiului pentru protecţia consumatorului, potrivit digi24.