NATIONAL | DESPĂGUBIRILE SE AMÂNĂ. Legea Retrocedărilor se schimbă din nou
Guvernanţii nu au fost în stare să facă primii paşi privind implementarea noii Legi a Proprietăţii. Sute de mii de oameni vor trebui să aştepte până în 2015, ca să vadă ce şi unde pot revendica.
După ce Guvernul şi-a asumat, în aprilie, răspunderea în Parlament pentru Legea Proprietăţii, se pare că a uitat de primii paşi pe care trebuie să-i parcurgă pentru a soluţiona cele peste 300.000 de dosare care zac de ani întregi la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP). Concret, Executivul a decis să amâne deja termenele stabilite în lege, astfel că soluţionarea dosarelor nu s-ar mai putea termina în 2017, aşa cum şi-a asumat Guvernul Ponta.
Lista clădirilor şi fondul, greu de pus pe hârtie
“Ori suntem cu toţii responsabili şi încercăm să rezolvăm o problemă, ori jucăm cartea demogagiei şi neseriozităţii”, declara premierul Victor Ponta, în aprilie, în plenul Parlamentului. În Ajunul Crăciunului însă, Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern care prevede prelungirea mai multor termene privind aplicarea legii:
● Autorităţile locale nu vor mai fi obligate să inventarieze, iar ANRP să centralizeze terenurile şi imobilele până la 1 martie 2014, ci până în luna septembrie a anului viitor.
● Agenţia Naţională de Cadastru nu va mai realiza situaţia comparativă a terenurilor necesare restituirii proprietăţii şi a disponibilului de teren până la 1 martie 2014.
● Termenul final pentru publicarea listelor cu imobilele şi fondul naţional a fost decalat de pe 1 iulie 2014 până pe 1 ianuarie 2015, potrivit Hotărârii de Guvern. Cu alte cuvinte, primi paşi pentru aplicarea legii nu au fost făcuţi, iar toate termenele prevăzute în lege ar putea fi decalate, astfel că cei care au de recuperat terenuri, imobile sau de primit bani de la stat mai au de aşteptat.
Lege bună pentru samsari, proastă pentru omul de rând
Terenuri pârloagă şi păduri date în locul vilelor sau conacelor, crearea unei noi instituţii- mamut (Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor) care controlează retrocedarea, o birocraţie mai mare ca până acum, despăgubiri acordate într-o perioadă prea mare şi acordarea a mii de hârtii în loc de bani, care se pot valorifica doar dacă foştii proprietari participă la licitaţii online. Asta înseamnă noua Lege a Proprietăţii. Mai mult, rechinii imobiliari ar putea deveni iarăşi jucătorii principali în procedul de retrocedare, din cauza legislaţiei prea complicate pentru omul de rând. În ceea ce priveşte acordarea de bani cash, sumele vor fi achitate integral abia în 2029 şi nu vor fi actualizate cu inflaţia.
Cert este că aplicarea Legii va putea genera patru situaţii, fiecare dintre acestea încălcând “în mod flagrant” principiile de bază şi prevederile Deciziei Pilot a CEDO în ceea ce priveşte restituirea proprietăţii. Retrocedările şi acordarea de compensări prin noua Lege a Proprietăţii, pe care Executivul şi-a asumat răspunderea că le va rezolva, sunt estimate la aproximativ 8,7 – 9 miliarde euro.
Patru soluţii pentru foştii proprietari
● Restiturirea în natură. Cei cărora li se va soluţiona dosarul prin această metodă, nu vor putea opta pentru ce tip de teren primesc;
● Terenuri în alte zone. Proprietarul primeşte un număr de puncte echivalente cu valoarea imobilului sau a terenului şi poate participa la licitaţii online, având posibilitatea să cumpere alt teren;
● Plata în numerar. Pot apela doar cei care au participat la două licitaţii şi nu au reuşit să achiziţioneze un alt teren. Banii se vor da în tranşe anuale;
● Instanţă. Foştii proprietari, care nu sunt de acord cu modalitatea de soluţionare a dosarului, pot da în judecată statul.
Sursa: www.Evz.ro