Important

NATIONAL | De ce sunt 41 de scaune goale în Parlament?

27 de deputaţi şi 14 senatori au părăsit Legislativul în ultimul an, dar în colegiile lor nu s-au mai organizat alegeri parţiale.

Peste trei milioane de cetăţeni au rămas nereprezentanţi în Parlament, după ce senatorii şi deputaţii pe care i-au ales au renunţat la mandate, fără a se organiza alegeri parţiale, este concluzia unui studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Până în prezent, au rămas vacante locurile în 41 de colegii – 27 la Camera Deputaţilor şi 14 la Senat. Potrivit legii, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori.

Parlamentarii au părăsit Legislativul fie pentru a ocupa poziţii în alte instituţii ale statului – cum ar fi Curtea de Conturi sau CNVM, fie pentru că au fost aleşi în administraţia locală. O parte au demisionat din motive personale, alţii au fost condamnaţi la închisoare.

Justificările autorităţilor

Primul caz din România în care nu s-au organizat alegeri după vacantarea unui loc în Parlament s-a înregistrat la începutul anului 2011, când Liana Dumitrescu, reprezentanta Asociaţiei Macedonenilor, a decedat. Autorităţile au invocat faptul că nu pot organiza alegeri la nivelul întregii ţări, aşa cum prevede legea pentru minorităţi, în cazul unui singur mandat.

Fenomenul a luat amploare în toamna anului trecut. Deputatul UDMR Zoltan Palfi a murit în 28 august 2011,  dar Guvernul nu a organizat alegeri parţiale. Şi aceasta cu toate că legea exceptează de la organizarea de alegeri parţiale doar cazurile care se petrec cu mai puţin de şase luni înainte de alegerile la termen. Mandatul actualului Parlament expiră în decembrie 2012, dar la vremea respectivă, liderii Uniunii au cerut coaliţiei majoritate din care făceau parte să nu organizeze alegeri. UDMR câştigase acel colegiu din Cluj la redistribuire, or, la alegerile parţiale, acest principiu nu se mai aplică, în Parlament intrând primul clasat.

Instituţiile preferate de parlamentari

Odată brevetat acest model, majoritatea parlamentară PDL – UDMR – UNPR a continuat în acelaşi stil. În octombrie 2011, deputatul UNPR Doru Frunzulică a fost numit  de Legislativ în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. UNPR nu a dorit alegeri parţiale, într-un colegiu dominat de PSD, partid din partea căruia câştigase Frunzulică în 2008.

Democrat-liberalii au evitat şi ei alegerile parţiale într-un colegiu din Argeş, după ce Mircea Cinteză a renunţat, în decembrie 2012, la funcţia de senator, în favoarea unui post în conducerea Colegiului Medicilor din Bucureşti. Nici alegătorii din Harghita nu au fost chemaţi la urne, după ce senatorul UDMR Laszlo Gyerko a fost numit de Legislativ în Consiliul Concurenţei în decembrie 2012.

În primăvara lui 2012, Parlamentul a votat alte nominalizări în instituţii ale statului: Gheorghe Albu (PDL), numit în CNVM, şi Marian Sârbu (UNPR), desemnat în comisia care se ocupă de pensiile private.

Începutul anului 2012 a adus o serie de demisii din motive personale – Adriana Săftoiu (PNL), Teodora Trandafir (PDL), Vasile Soporan (UNPR) şi Dragoş Iftimie (PDL). În niciunul dintre aceste cazuri nu au fost organizate alegeri parţiale.

Eliminaţi de justiţie

Deputatul PNL Virgil Pop şi-a pierdut mandatul în 26 martie 2012, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Şi deputatul PSD Adrian Năstase şi-a pierdut mandatul în 20 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Efectul alegerilor locale

Un număr semnificativ de demisii ( 14 deputaţi şi nouă senatori) s-a înregistrat la sfârşitul sesiunii februarie – iunie 2012, ca urmare a alegerilor locale, când aceştia au obţinut mandate de primari sau de preşedinţi de Consilii Judeţene. Toate aceste posturi au rămas vacante. Majoritatea acestora provin din USL. Olguţa Vasilescu a renunţat la mandatul de senator după ce a câştigat Primăria Craiova. Robert Negoiţă i-a abandonat pe alegătorii din Teleorman, care îl aleseseră în 2008 deputat, în favoarea Primăriei Sectorului 3.

Liberalul Cristian Adomniţei a renunţat la postul de deputat de Iaşi în favoarea celui de preşedinte al Consiliului Judeţean.Şi liberalul Horia Uioreanu a ales şefia CJ Cluj în dauna postului de deputat. . Si judetul Botosani a aramas fara un deputat in Parlamentul Romaniei, Florin Turcanu preferand scaunul de presedinte al consiliului JUdetyean.

( Sursa: www.adevarul.ro)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page