Stiri

NATIONAL | CUTREMURUL de 4,7 grade din Vrancea s-a simțit și în nordul BULGARIEI. Seismologul Mircea Radulian: “E legat de cel din 6 octombrie”

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 4,9 grade a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, la ora 22.33, epicentrul seismului fiind în zona Vrancea. Activitatea plăcilor tectonice din zona Vrancea a înregistrat, în ultimele luni, o creștere a intensității. Numai în ultimele șapte zile, au fost înregistrate cinci cutremure cu intensități de la 2,7 grade până la 5,5 grade pe scara Richter.

Seismul s-a produs la o adâncime de 136 de kilometri şi a fost resimțit în Moldova şi Muntenia, inclusiv la Bucureşti.

De asemenea, unda seismică a fost simțită și în nordul Bulgariei, de-a lungul Dunării, relatează presa locală din țara vecină. Potrivit localnicilor din Ruse și Turtucaia, cutremurul de ieri s-a simțit mai slab decât din data de 6 octombrie.

 

Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat că seismul de azi-noapte are legătură cu cel din data de 6 octombrie, dar că nu este o replică a cutremurului respectiv.

Este legat de cel care a avut loc pe 6 octombrie. S-au produs în aceeaşi zonă, avem de-a face cu un aşa numit şoc dublu. Au mai fost cazuri când în Vrancea apar la intervale scurte, de câteva zile, cutremure asemănătoare ca magnitudine, în jur de 5. Este bine, este o caracteristică a zonei Vrancea. În 1990, au fost două cutremure în interval de 12 ore, unul de 6,9, unul de 6,4. În cazul ăsta nu putem vorbi de replică. Eu zic că este bine. Am mai spus de multe ori: în ultimii ani, dacă luăm 2012, 2013, activitatea în Vrancea a fost destul de slabă. Nu au fost cutremure suficiente de multe, mai mari. Au fost cutremure mici, cum sunt de obicei. Dar cutremure peste 4 nu au fost prea multe. Anul ăsta au fost vreo 7 cutremure”, a explicat Mircea Radulian, la postul România TV.

Pagină web blocată

“Din cauza volumului ridicat de trafic, pagina www.infp.ro nu poate fi vizualizată decât în modul simplificat. Pagina cu funcţionalitate completă va redevni disponibilă odată ce traficul va reveni la normal”, a informat site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului, care nu a putut fi accesat minute bune după producerea cutremurului, din cauza numărului mare de utilizatori care vroiau să acceseze pagina web.

În urmă cu o săptămână, un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, a zguduit România, fiind resimțit și în Capitală, în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Iar de la începutul anului și până în prezent, șase cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter s-au produs în zona Vrancea:

  • 11 august – 4,5 grade
  • 28 iulie – 4 grade
  • 12 iulie 4,1 grade
  • 20 iunie 4,2 grade
  • 21 aprilie 4,2 grade
  • 6 martie 4,2 grade.

Misterul de la Galați

Pe de altă parte, 300 de seisme de suprafață, cu o intensitate mai mică, s-au produs în ultima lună în zona Izvoarele, din județul Galați. Cele mai recente concluzii ale specialiștii susțin că aceste mișcări tectonice au fost determinate de exploatările petroliere din zonă și de solul nisipos pe care a fost construită localitatea.

Cel mai recent seism din județul Galați s-a produs tot în noaptea de marți spre miercuri, la ora 1.00, la o adâncime de 15 kilometri. Cutremurul a avut o magnitudine de 2,6 grade.
Sursa: www.evz.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page