NATIONAL | CUTREMUR ÎN FINANŢE: Peste 20 de şefi din ANAF vor fi demişi
Şefii ANAF din peste 20 de judeţe vor fi schimbaţi din funcţie. Potrivit jurnalistului Rareş Bogdan, acţiunea nu ar avea niciun fel de conotaţie politică, ci ar fi fost declanşată ca urmare a nivelului ridicat al evaziunii fiscale din judeţele respective.
Şefii ANAF din judeţele BOTOSANI, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Constanţa, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Dolj, Caraş, Timiş, Cluj, Maramureş, Sibiu, Alba, Ilfov şi în două sectoare din Bucureşti, 1 şi 5, vor fi schimbaţi.
Într-o intervenţie la Realitatea TV, realizatorul emisiunii “Jocuri de putere”, Rareş Bogdan, a declarat că acţiunea are legătură cu nivelul încă ridicat al evaziunii fiscale din respectivele judeţe, nefiind vorba de o “epurare politică”, în condiţiile în care bună parte din aceştia au fost puşi în funcţii în timpul guvernării USL.
“Face parte din planul de reorganizare a ANAF-ului. Vine la 60 de zile după momentul în care au fost create acele structuri regionale în cadrul Agenţiei, care înglobează fiecare 4-5 judeţe. Practic, cred că această decizie cu privire la schimbarea a 20 dintre şefii ANAF din judeţe vine, din informaţiile pe care le deţin, în urma unei analize a încasărilor la 60 de zile de la crearea acestor direcţii regionale. Dacă ne uităm atenţi la judeţele unde şefii vor fi schimbaţi şi suprapunem pe încasările lunare pe care direcţiile respective le-au avut în ultimele 2 luni, vom vedea că judeţele respective, cu două excepţii, sunt ultimele la încasări, ultimele 18 din 41. Vedem pe acea listă şi două sectoare din Bucureşti, şi Ilfovul, judeţe din Moldova, Banat, Transilvania, Muntenia”, a spus Rareş Bogdan, la Realitatea TV.
Deşi nimeni nu este de neînlocuit în România, continuă jurnalistul, schimbarea nu are o conotaţie politică.
“Unii dintre aceşti şefi existau acolo de 20 de ani. Nu cred că cineva este de neînlocuit în România, aşa cum nu cred că această schimbare are vreo conotaţie politică. Cel puţin 10-12 din directorii care vor fi schimbaţi au fost puşi în timpul guvernării USL. Nu se poate vorbi de o schimbare politică, de această dată. Nu putem vorbi de o epurare politică. Sper să aibă o legătură directă cu nivelul ridicat al evaziunii, având în vedere că între judeţele unde vor fi schimbări sunt cel puţin cinci unde gradul de evaziune este extrem de ridicat: Timişoara, Galaţi, Constanţa, Ilfov – epicentrul evaziunii reale în România în ceea ce priveşte comerţul de fructe şi legume, Iaşi, Botoşani, Braşov”, încheie jurnalistul.
Începând cu data de 1 octombrie, comisarii Gărzii Financiare sunt în perioada de preaviz timp de 30 de zile. La sfârşitul lunii, instituţia lor se desfiinţează. Locul rămas liber din structura Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va fi ocupat de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
La nivel naţional, se fac ultimele pregătiri pentru concursul de ocupare a celor 1.461 posturi de execuţie puse la bătaie, din care 280 de posturi sunt la Direcţia de Combatere a Fraudelor.
“De vreo zece zile, de când ANAF a dat publicităţii datele despre concurs, Garda Financiară e paralizată. Comisarii au o singură preocupare: să-şi pregătească dosarele de înscriere la concurs, să le depună şi să studieze bibliografia. Aşa că, în loc să vâneze evazioniştii, aleargă pe la medici şi psihologi, pentru avizele de sănătate fizică, mintală şi integritate morală ori studiază buchea legii, din bibliografia de examen. Astăzi, secţiile Gărzii Financiare aduc mai mult a sală de lectură, decât a laborator în care se pregătesc loviturile împotriva evaziunii fiscale şi criminalităţii economice”, spun jurnaliştii constănţeni.
Cel mai mare proces de RECRUTARE la stat: ANAF a scos la concurs 1.200 posturi
Încasările bugetare după primele 8 luni sunt mai mici cu aproape 1 miliard de euro faţă decât se aştepta Guvernul.
Executivul se baza pe o creştere a veniturilor bugetare cu 7,47% în 2013 faţă de anul precedent, însă creşterea a fost de doar 4,4% la 8 luni. Cheltuielile bugetare au crescut cu 4,8%.