Stiri

NATIONAL | Cum se calculează rata la banca Răscoala Botoşani, Furnica Brăneşti şi Albina Slatina

De la filialele Băncii Cooperatiste Creditcoop iau credite locuitorii satelor şi comunelor, dar şi ai oraşelor mici ale ţării. Gândul a urmat paşii pentru a obţine un împrumut de la sucursale precum Furnica Brăneşti, Răscoala Botoşani şi Albina Slatina şi a văzut care sunt condiţiile, dar şi costurile creditări.

Banca Cooperatistă Creditcoop este banca cu cea mai mare acoperire în zona rurală din România. Cu o reţea de 15 agenţii şi 47 de bănci cooperatiste, care au în total 779 de puncte de lucru, în special în comune şi mici oraşe, banca acordă credite “membrilor cooperatori”. Gândul a încercat să afle care sunt condiţiile în care o persoană ar putea obţine un împrumut de la această bancă.

Astfel, sunând la câteva bănci din reţea, am aflat că oricine poate deveni “membru cooperator” pentru 40 de lei, dar şi cum este calculată dobânda cu care băncile din reţeaua Creditcoop – “Furnica Brăneşti”, “Victoria Bucureşti” sau “Răscoala Botoşani “ – dau credite: „Dobânda o calculează şefii, în Consiliul de Administraţie. O stabilesc dânşii şi nouă ne-o trimit prin circulară” .

Costurile unui credit cuprind printre altele, o procent de 4%-5% reprezentând “părţi sociale”- “banii aceştia îi primiţi înapoi, după doi ani de la ultima plată de rată” -, o taxă de înscriere şi o taxă de membru nou. Rata la un credit de nevoi personale în valoare de 10.000 de lei, pe cinci ani, este de 233 de lei, potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţi din reţeaua de bănci cooperatiste.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat pentru gândul că băncile cooperatiste sunt supravegheate şi reglementate de BNR.

“Băieţii vă verifică la Biroul de Credite”

Aţi avut întârzieri, sunteţi client rău platnic? Oricum, băieţii vă verifică la Biroul de Credite şi la Centrala Riscurilor bancare”, suntem avertizaţi, încă de la început, de la celălalt capăt al firului. Cu amabilitate, vocea feminină care ne-a răspuns prompt „Suntem Banca Furnica, cu ce vă pot ajuta?” ne îndrumă către colegii ei de la Bucureşti, când îi spunem că vrem să luăm un credit.

„Dacă locuiţi în Bucureşti, trebuie să sunaţi la colegii noştri de pe Calea Moşilor, la Victoria (Banca Cooperatistă Victoria Bucureşti n.n.). Noi dăm credite doar pentru cei care locuiesc în Brăneşti (Ilfov) şi în zonele din jur”, ne spune ea.

La „Victoria” ni se comunică din start că, pentru un credit, ne trebuie doi giranţi, care pot fi şi pensionari „cu pensie normală, nu de handicap”, iar pensionarul să aibă sub 70 de ani.

În scurt timp aflăm şi celelalte condiţii pentru a putea obţine creditul. Pentru a primi un credit, un potenţial client trebuie să aibă contract de muncă pe perioadă nedeterminată la o firmă serioasă, pentru că „nu acceptăm clienţi care lucrează la un SRL cu câţiva angajaţi”. După o scurtă pauză adaugă: „Băieţii verifică şi starea firmei”.

Perioada maximă pentru un credit de nevoi personale de la Banca Cooperatistă Victoria Bucureşti este de 5 ani, iar dobânda este de 10%.

La întrebarea dacă dobânda depinde de indicele Robor (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, calculat de BNR şi în funcţie de care băncile comerciale îşi calculează dobânzile n.n.) suntem lămuriţi pe loc: „Dobânda o calculează şefii, în Consiliul de Administraţie. O stabilesc dânşii şi nouă ne-o trimit prin circulară. A fost în scădere”.

În ceea ce priveşte rata lunară, care nu poate fi mai mare de 30% din venitul lunar, primim asigurări că aceasta va fi fixă pe toată perioada derulării creditului. „Rata este fixă, să zicem 3-4 milioane de lei pe lună. Rata e fixă până la finalul creditului, dar dobânda mai variază”, arată funcţionara de la Banca „Victoria”.

Care sunt costurile creditului. „Pentru 40 de lei sunteţi membru cooperator”

Pentru că pe site-ul băncii se precizează că doar „membrii cooperatori” pot beneficia de credite de la unităţile din reţeaua Creditcoop, ne interesăm cum putem deveni membru cooperator.

Funcţionara pare că îşi înăbuşe un râset.

Nu vă gândiţi la ţăranii de pe câmp…. Banca noastră s-a născut acum 150 de ani şi a avut ca ţel să îi ajute pe cei nevoiaşi. Dar nu are nici o legătură cu ţăranii de pe câmp. De fapt şi aceştia pot veni la noi să ia credite, oricine poate veni. Am rămas cu numele ăsta (cooperatistă n.n.), asta e, dar suntem bancă. Ne controlează de la BNR, vin cei de la Creditcoop. Avem autorizaţie de la BNR. Multă lume ne confundă cu porcăria aia de Provident, că altfel nu pot să le zic! Aceia sunt IFN-uri. Noi suntem bancă”, adaugă ea.

Banca Cooperatistă Răscoala Botoşani: Patru giranţi pentru un credit de 1.500 de lei

Şi locuitorii din Botoşani pot apela la împrumuturi de la banca cooperatistă. În oraş funcţionează Banca Cooperatistă Răscoala Botoşani. De aici aflăm că, de exemplu, un pensionar are nevoie, pentru un credit de 1.500 de lei, de patru giranţi. “Comisionul de întocmire a dosarului este de 2,1 milioane de lei vechi, Banii ăştia îi pierde. Dar veniţi la sediu, pentru mai multe detalii”, ni se comunică.

Cititi articolul intreg pe www.gandul.info

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page