NATIONAL | Cum ar evolua economia României cu un curs de 3,5 lei/euro şi dobânda interbancară la 5%: previziunile unui bancher de top
România a înregistrat o performanţă excepţională în acest an, peste statele din regiune, având premisele unei creşteri economice anuală de 4-5% până în 2020, cu o dobândă pe piaţa interbancară în jur de 5%, inflaţie stabilă şi un curs de 3,5 lei/euro, a declarat preşedintele ING Bank, Mişu Negriţoiu
“ING a intrat în zodia optimismului debordant, punem dintr-o dată recesiunea la spate, criza s-a terminat, deşi lumea mai vorbeşte, antreprenorii spun că nu a trecut criza. Efectul este inegal, unii simt că am ieşit din criză şi noi chiar zicem că recesiunea s-a dus. Performanţa României este una excepţională ce ne dă motive să credem că în perioada următoare potenţialul de creştere economică este de 4-5%, până în 2020, inflaţie de 3%, rata dobânzii de referinţă 5%, un curs mai bun, o monedă mai puternică”, a afirmat Negriţoiu la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.
El estimează un curs de 3,5 lei/euro până în 2020, care pe de o parte ar aduce avantaje, dar ar reprezenta totodată şi un impediment pentru procesul de adoptare a monedei euro, anticipat pentru anul 2020.
Preşedintele ING Bank şi-a motivat aceste prognoze optimiste cu mai mulţi factori, printre care un proces dezinflaţionist stabil, care se va menţine în următorii trei-cinci ani, o creştere economică în acest an de 2,5%, mult peste regiune, având în vedere că Ungaria, Polonia şi Bulgaria au un avans de circa 1%.
El preconizează o creştere a salariilor, a veniturilor disponibile pentru consum în sectorul privat şi public, de la o scădere de 1% în 2013 la o creştere de 1,4-1,5% anul viitor.
Totodată, Negriţoiu se aşteaptă la o creştere a consumului privat în anul următor, despre care spune că va fi “subţire, dar va exista”, pe un cadru internaţional mai optimist.
Negriţoiu a laudat şi performanţele României privind ajustarea fiscală şi cea a contului curent, care ar putea încheia acest an cu excedent.
Preşedintele ING a mai apreciat că România este aproape imună la şocuri ale scenei politice, într-un scenariu de stres, dovedindu-se foarte puternică.
România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%, urmată de Letonia, cu 1,2%, în timp ce economia zonei euro a încetinit la o rată de expansiune de numai 0,1%, după ce a ieşit în trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungită.
La nouă luni, avansul Produsului Intern Brut este de 2,7%. România se plasează în prezent la jumătate faţă de media UE în ceea ce priveşte PIB pe locuitor.
Economia a crescut cu 0,7% anul trecut şi cu 2,3% în 2011, după contracţii de 1,1% în 2010 şi 6,6% în 2009.
Sursa: www.zf.ro