Stiri

NATIONAL | Credite cu dobândă de 4.000%. Acum și în România

Ai rămas fără bani şi până la salariu sau pensie mai sunt 10 zile? Niciun prieten nu mai vrea să te “finanţeze” pentru că apelezi prea des la acest gen de ajutoare? Nicio problemă, i se poate întâmpla oricui, iar pentru rezolvarea acestei probleme cotidiene există firme specializate în împrumuturi pe termen scurt cu DAE de …peste 4.000%.

Evident că nu este vorba despre bănci. Acestea au lăsat creditele pe termen scurt şi ultrascurt în seama unor societăţi numite IFN-uri, care practică “activitatea de cămătărie” cu acte în regulă. IFN-urile în cauză nu constituie depozite, iar scopul lor în viaţă este să te ajute “să depăşeşti perioada dificilă”. Numai că, deseori, dacă tratezi relaţia ca şi cum ar fi o bancă, şi întârzii cu rambursarea, rişti să afli pe pielea ta ce înseamnă hărţuirea unui cămătar.

 
E drept că activitatea firmelor de credit pe termen scurt este deseori la vedere. La fel şi dobânzile practicate, aşa că nu se poate spune că nu ai fost avertizat. Unele companii chiar le recomandă, formal, potenţialilor clienţi să nu contracteze împrumuturi pe termen scurt decât pentru rezolvarea unor nevoi extraordinare, urgente. “Creditul până la salariu nu este recomandat ca metodă de finanţare pe termen lung. Dacă mai mereu duceţi lipsă de bani şi vă împrumutaţi des, creditele pe termen scurt vă vor agrava situaţia financiară”, avertizează site-ul unui cămătar persoană juridică.
Instituţiile financiare nebancare (IFN) reprezintă o categorie extrem de largă de firme care oferă împrumuturi nebancare (aici intră şi societăţile de leasing). La nivel naţional, toate aceste companii cumulau, la finalul primelor şase luni ale anului în curs, un stoc de credite de circa 4,9 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

 
Revenind la împrumutul pe termen scurt. Teoretic, dacă îţi demonstrezi uşor bonitatea (cu un extras de cont pe ultima lună) oferta companiilor specializate în cămătărie este numeroasă. Spre exemplu, poţi lua 500 de lei pe 10 zile cu un DAE de 6.158%. Împrumutul se acordă foarte rapid (banii se vireză în contul clientului în aceeaşi zi), fără giranţi sau garanţii, fără adeverinţă de venit, totul se face online şi sunt acceptate inclusiv persoane cu istoric negativ. După 10 zile vei avea de rambursat 560 de lei.
Altă simulare. Dacă împrumuţi 1.000 de lei pentru 35 de zile, la scadenţă vei plăti 1000.00 LEI credit +
420.00 LEI dobândă, adică 1.420 LEI în total. Pentru acest credit, valoarea DAE este de 3.774%.

 

Mai jos vedeţi câteva simulări:

Suma împrumutată 100 RON 100 RON 100 RON
Numărul de luni până la scadență 1 lună 6 luni 1 an
Dobânda totală, plătită integral în ziua scadenței 36.0 RON 216.0 RON 438.0 RON
DAE (%) – dobânda anuală efectivă calculată 4114,00% 931,00% 438,00%

Sursa: Viva Credit

Transparenţa pe măsura DAE

Reprezentanţii firmelor de împrumuturi pe termen scurt explică: DAE, sau Dobânda Anuală Efectivă, exprimă sub formă procentuală costul anual al unui credit: “Acesta este un concept impus prin lege, cu scopul de a permite consumatorilor să compare uşor costul creditelor. Din păcate, pentru împrumuturi pe termen scurt, fără capitalizare a dobânzii şi rambursare într-o singură rată acest mod de calcul nu este cel mai util. DAE este o dobândă anuală pe care noi trebuie să o aplicăm la un credit cu durată maximă de numai o lună”.
IFN-urile respectă reglementările BNR, prin urmare, toate costurile unui credit sunt la vedere. Cu cât împrumutul este pe un termen mai scurt cu atât se obţine o DAE mai mare, deşi dobânda zilnică rămâne neschimbată.

 

Circa 170 de firme sunt înscrise în registrul general de la BNR, piaţa fiind dominată de companii afiliate băncilor sau unor grupuri financiare internaţionale. Activele totale administrate de aceste companii au scăzut până la echivalentul a 33 miliarde de lei. În acest sens, piaţa creditelor de consum s-a ridicat la 231 mil. euro în primul semestru din 2013, cu circa 12 milioane de euro sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Ceea ce demonstrează că, în continuare, în mrejele firmelor de cămătărie nimeresc tot mai puţini concetăţeni.
Diminuarea la nivel agregat a portofoliilor de credite s-a suprapus cu un număr tot mai mare de împrumuturi neperformante, scăderea salariilor punând pe mulţi clienţi în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele. Sumele întârziate plată ajung la circa 15% din totalul sumelor datorate de clienţii IFN-urilor.

Sursa: www.money.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page