NATIONAL | Controale în trafic la maşinile care au montate staţii de emisie-recepţie. Ce trebuie sa stie detinatorii
Lucrători ai Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, împreună cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au efectuat zilele trecute o acţiune de verificare în trafic a maşinilor pe care au fost montate staţii de emisie-recepţie.
Controalele au avut loc pe drumul european E85, Suceava – Rădăuţi, unde reprezentanţii celor două instituţii au verificat echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 15 autovehicule.
„În urma acestor controale, s-a constatat că doi dintre şoferii opriţi pentru verificări foloseau staţii care nu erau conforme cu standardele, având caracteristici tehnice diferite de cele legale”, a transmis Mihaela Bracon, reprezentant al ANCOM, precizând că abaterile au fost sancţionate cu avertisment.
Ce trebuie să ştie şoferii. Amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei
Staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă eliberată de ANCOM, dar utilizarea lor se face cu respectarea normelor tehnice în vigoare.
Această bandă este destinată comunicaţiilor între puncte apropiate şi este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz, însă este interzisă utilizarea în frecvenţele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz şi 27,195 MHz.
Puterea de emisie a echipamentelor care funcţionează în această bandă trebuie să fie de maxim 4 Watt putere efectiv radiată. De asemenea, echipamentele trebuie să aibă marcajul CE şi să fie identificate prin informaţii privind tipul, lotul și/sau numărul de serie și prin denumirea producătorului sau a importatorului.
“Cu toate că folosirea benzii civice nu necesită o licenţă, şoferii trebuie să înţeleagă că utilizează o resursă limitată şi că această utilizare este reglementată de lege. Echipamentele neconforme sau utilizarea lor abuzivă pot provoca perturbații altor servicii de radiocomunicaţii în benzi adiacente şi pot afecta şi utilizarea normală a benzii libere. Deocamdată, acţiunile de control ale Autorităţii au scop preventiv, urmărind informarea şi readucerea în legalitate a celor care utilizează incorect acest tip de echipamente, dar dacă vom asista la dezvoltarea fenomenului, vom trece la aplicarea amenzilor prevăzute de lege”, a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.
Acţiuni de control similare au avut loc şi în alte județe ale țării, iar pe viitor repezentanţii ANCOM anunţă că vor trece la amenzi.
Depăşirea valorii stabilite ca limită maximă pentru puterea efectiv radiată se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 60.000 lei, sau, în cazul unor încălcări repetate, cu amendă în cuantum de până la 100.000 de lei.