NATIONAL | Consecinţele insolvenţei Hidroelectrica: Profiturile băncilor se topesc, bugetul de stat pierde la taxe
Reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă aduce cu sine mari probleme pentru bănci, care trebuie să provizioneze, din nou, sume importante, deci şi-ar putea vedea grav afectate rezultatele financiare de anul trecut, dar şi pentru stat, care s-a putea vedea privat de banii din impozitele pe profit plătite de instituţiile financiare.
Hidroelectrica este din nou în insolvenţă, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti de a casa, pe motive de procedură, hotărârea initiala a Tribunalului Bucuresti prin care procedura reorganizării judiciare a Hidroelectrica a fost închisă după un an şi o săptămână de reorganizare. Drept urmare, compania de stat se întoarce la starea de reorganizare judiciară de dinainte de ieşirea din insolvenţă, 26 iunie 2013.
Fost administrator special al Hidroelectrica şi fost membru al Consiliului de Supraveghere al companiei, Remus Vulpescu, explică, pentru ECONOMICA.NET, câteva dintre efectele reîntoarcerii în inoslvenţă.
“În primul rând, trebuie văzut dacă va fi schimbat judecătorul sindic. Apoi, cel mai probabil, administratorul judiciar Euro Insol va fi schimbat. Încă şi mai important, băncile creditoare ale Hidroelectrica vor trebui să-şi reconstituie, pentru anul trecut, provizioanele de circa 400 de milioane de euro(sumă reprezentând creanţele pe care băncile le au asupra Hidroelectrica) pe care le anulaseră după ce Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă. Aceasta înseamnă că bilanţurile pe 2013 vor fi revizuite, multe din profiturile anunţate de bănci pot fi șterse, iar statul nu va mai putea încasa impozitul de 16% din profitul de anul trecut al băncilor. Băncile nu au fost citate în judecarea speţei de către Curtea de Apel şi nu înţeleg de ce instanţa a apreciat că ele nu ar fi interesate dacă Hidroelectrica reintră în insolvenţă”, a spus Vulpescu.
Instituţiile bancare cu creanţe la Hidroelectrica sunt BRD, Citibank Europe, ING Bank, RBS, Banca Transilvania şi BCR.
De asemenea, o altă consecinţă a reintrării în insolvenţă este revenirea lui Ioan Mihăila ca administrator special al Hidroelectrica, deşi acesta este arestat pentru fapte de corupţie, “ceea ce nu e normal”, mai spune Vulpescu.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica şi-a apărat foarte slab interesele în faţa instanţei, fiind reprezentată de un jurist și nu de avocați care să se ridice la înălțimea importanței acestui proces.
Bogdan Dumitraşcu, şeful OPSPI, a precizat, azi, că mai există o posibilitate legală prin care Hidroelectrica să iasă rapid din insolvenţă, însă nu a oferit detalii. Vulpescu, însă, a precizat că această formă legală ar fi contestaţia în anulare la casarea închiderii procedurii de insolvenţă. „Hidroelectrica poate ieşi din insolvenţă doar dacă se admite contestaţia în anulare, se anulează deciziile de ieri, se rejudecă recursurile şi se resping”, a mai precizat Vulpescu.
Hidroelectrica reintră în insolvenţă în urma unei decizii din 25 februarie a Curţii de Apel care a admis contestatiile unor creditori, printre care şi asa-zişii “băieţi destepţi” din energie. Au fost trei tipuri de contestaţii: la decizia de intrare in insolvenţă, la tabelul preliminar al creditorilor şi la închiderea insolvenţei. Curtea de Apel a admis contestaţia la ieşirea din insolvenţă pe motive de procedură. Acesta este şi motivul pentru care Hidroelectrica reintră în insolvenţă.
Au fost 10 astfel de contestatii care au ajuns pana la Curtea de Apel. O parte din acestea au fost comasate intr-un singur dosar: 22456/3/2012. Aici si-au unit fortele asa zisii “baieti destepti”, alaturi de Directia Veituri Buget Local Sector 2. Este vorba de SC ALPIQ ROMENERGIE SRL, SC ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL, ANDRITZ HYDRO GMBH RAVENSBURG, DIRECŢIA VENITURI BUGET LOCAL SECTOR 2, SC ENERGY HOLDING SRL, EFT AG si EFT ROMÂNIA SRL.
Din cauza reintrării în insolvenţă, Hidroelectrica nu va mai putea fi listată pe bursă în vară.
Euro Insol, firmă deţinută de Remus Borza, redevine în mod automat administrator judiciar ai Hidroelectrica.