Stiri

NATIONAL | Cat sa fie ALCOOLEMIA cu care se poate urca la volan? Intre ce limite discutam despre amenda si de la ce prag este infractiune?

Premierul i-a chemat vineri la Guvern pe ministrul de Interne si pe seful politiei rutiere, ca sa discute modificarile aduse legii circulatiei. Proiectul a starnit numeroase controverse, cele mai multe critici vizand duritatea sanctiunilor. Altele sunt legate de consumul de alcool. Pentru ministrul de Interne, nu ar fi nicio problema: daca legea nu e buna, o schimbam dupa cateva luni.

Propunerile de modificare a legii circulatiei vor fi adoptate in sedinta de guvern de saptamana viitoare, spune ministrul de interne. Asta inseamna ca vom putea conduce o masina dupa ce bem.

Daca etilotestul va indica o valoare maxima de 0,1 miligrame de alcool pur in aerul expirat, politistii nu va fac nimic. In intervalul 0,11 – 0,25 miligrame de alcool, riscati doar o amenda si suspendarea permisului. Orice valoare de peste 0,25 de miligrame inseamna dosar penal. Si asta pentru ca valoarea etilotestului indica un rezultat dublu al testelor de sange. Adica 0,25 pe etilotest inseamna 0,5 grame de alcool pe litru de sange.

Limita tocmai a fost coborata de la 0,8 pentru a ne alinia majoritatii tarilor europene.

Conferentiar doctor Valentin Gheorghiu, INML: “Acea limita de la 0,25 la 0,26 ce poate sa insemne, o gura in plus, un pahar in plus? Poate sa insemne si o picatura in plus! Limita e sensibila, nu e o diferenta intre 0,25 si 0,26, dar trebuie stabilita o limita legala, ca sa poti sa sanctionezi fenomenul. Populatia Romaniei nu e pregatita sa ii permiti a consuma un pahar. Dupa unul vin doua, dupa 2 vin 3, lasa ca ma descurc eu…”

Concluzia specialistului se vede si pe strazi: sute de oameni au murit in accidente produse de soferi beti.

Radu Stroe, ministrul de Interne: “Zero-doi este un fapt natural, uman, nu pentru faptul ca am permite noi sa se consume alcool. Este problema lor personala, deoarece ei trebuie sa stie daca pot bea un pahar cu bere sau doua. Dupa ce aprobam acest cod rutier, el va opera o perioada, sa zicem 6 luni, vom vedea care sunt rezultatele.”

Ramane de vazut care va fi pretul pe care va trebui sa-l platim pentru aceste modificari.

Sursa: stirileprotv.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page