NAŢIONAL | Bărbații, discriminați la calculul punctajului de pensie
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, este de părere că egalizarea vârstei de pensionare este doar o măsură cerută de societate. Şi asta pentru că sistemul de cotizare este diferit între bărbaţi şi femei, ba chiar bărbaţii ar fi discriminaţi la acest capitol. Şi acest lucru se reflectă chiar la calculul punctajului de pensie.
Şefa Casei Naţionale de Pensii Publice recomandă să avem încredere în sistem, deşi bugetul public de pensii este pe deficit.
“Dacă ne referim la 2012, un an bugetar deja trecut, putem spune că am avut un deficit de 13.500.000.000 de lei şi am cheltuit 48.375.000.000 lei. Plata pensiilor se situează, în fiecare lună, undeva la 4 miliarde de lei, iar deficitul e undeva în jurul sumei de un miliard, un miliard o sută”, explică aceasta. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice susţine că există o inechitate, în România, în acest moment, în ceea ce priveşte calculul pensiilor la bărbaţi şi femei. Bărbaţii ar fi discriminati din acest punct de vedere.
Ileana Ciutan afirmă că abia în 2015, bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani, iar femeile în 2035.
În legătură cu şansele la pensie ale generaţiei de 40-50 de ani, aşa-numiţii decreţei, şefa Casei Naţionale de Pensii Publice este optimistă.
“Eu nu sunt la fel de pesimistă ca aceia care şi-au pus întrebarea ce vor face decreţeii. Sistemul de pensii publice este garantat de stat şi se bazează pe solidaritatea socială. O mare parte din “decreţei” lucrează şi în ţară, dar şi în străinătate”, explică Ciutan. Cât despre sistemul de pensii bazat pe conturi individuale, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice spune că România îl va avea în viitor, dar asta doar în momentul în care vom avea un număr de contribuabili care să depăşească numărul de pensionari.
Sursa: www.b1.ro