Important

NATIONAL | ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat daunele cu 40%. BNR a sesizat DNA

ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de MEDIAFAX, privind situaţia financiară a Astra Asigurări, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.

De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat “defectuos” cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re – Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări “non-tradiţionale”, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru “cosmetizarea” situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.

 Cu doar câteva zile înainte de înfiinţarea ASF, în aprilie 2013, fosta instituţie de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a cerut companiei Astra să implementeze până la finele anului trecut un plan de măsuri, pe care societatea nu l-ar fi dus la îndeplinire, potrivit unor surse din ASF.

Raportul ASF aminteşte că Astra Asigurări este cel mai mare asigurător din piaţă, iar falimentul ar pune în pericol chiar societăţi de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumeră Aeroportul Henri Coandă, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timişoara şi Constanţa, Romaero, Autoritatea Aeronautică Română, flota Poştei Române, flota maritimă a Group Grimaldi.

ASF mai menţionează că în primele nouă luni din 2013 Astra Asigurări a cedat în reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizată cu asigurătorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.

Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding Srl.

– Litigiul cu CNADNR: Astra riscă să plătească cel puţin 100 de milioane de lei

La finele anului trecut, Astra a pierdut în primă instanţă un proces cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, care a solicitat executarea unei poliţe emise în favoarea Romstrade, aflată în insolvenţă, pentru realizarea unui tronson de autostradă. Instanţa a obligat Astra să plătească aproape 100 de milioane de lei, iar CNADNR a pus sechestru pe conturile companiei de asigurări. Procesul este în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.

Raportul ASF nu indică acest litigiu, ceea ce sugerează că în cazul în care Astra pierde irevocabil la Curtea de Apel Bucureşti va trebui să constituie rezerve suplimentare pentru sumele respective.
La solicitarea agenţiei MEDIAFAX, CNADNR nu a oferit detalii privind litigiul cu Astra Asigurări.

În procesul cu CNADNR, Astra Asigurări este asistată de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

La constituirea tabelului preliminar al creanţelor la Romstrade, elaborat de Casa de Insolvenţă Transilvania, CNADNR a solicitat 1,3 miliarde lei (circa 290 milioane euro), sumă din care 1,08 miliarde de lei au fost acceptate sub condiţie.

Având în vedere relaţia contractuală între Romstrade şi Astra este posibil ca CNADNR să ceară executarea şi a altor poliţe pentru a-şi acoperi pierderile.

Casa de Insolvenţă Transilvania este societate corespondentă a casei de avocatură Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Continuarea pe www.mediafax.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page