NATIONAL | Alocaţiile copiilor, motiv de dispută politică
Dispută politică intensă pe tema alocaţiilor de stat pentru copii. După ce aleşii au votat dublarea alocaţiilor la 84 de lei, iar preşedintele a anunţat că va promulga legea, Guvernul vine cu o altă propunere.
Ministrul Muncii vrea că aceste ajutoare să fie acordate diferenţiat, în funcţie de veniturile părinţilor. În replică, liberalii invocă o decizie a Curţii Constituţionale, potrivit căreia acest demers este discriminatoriu.
Au trecut 10 zile de la momentul în care deputaţii au votat dublarea alocaţiilor.Iniţiativa liberalilor a trecut şi cu voturilor celor de la PSD, în ciuda criticilor premierului Victor Ponta. Şeful Executivului îi certa pe liberali pentru că nu au spus de unde să ia Guvernul 1,8 miliarde de lei necesari acoperirii acestei măsuri.
Ulterior, premierul vorbea despre alocaţie diferenţiată, în funcţie de veniturile părinţilor. Ministrul Muncii a mers şi mai departe şi spunea că i-a întrebat pe judecătorii constituţionali în ce măsură ar fi corectă această măsură. Potrivit legii însă, Curtea Constituţională nu acordă consultaţii în materie.
„Pe mine m-au îngrozit la câţi bani toacă din bugetul statului Guvernul Ponta ar trebui să ştie sau să îşi plătească un consilier care să îi spună că există o decizie a CCR din 2006 care îl împiedică să facă diferenţiată alocaţia. Alocaţia nu este pentru părinţi, să-i fie clar. Alocaţia este pentru copil, mi-e teamă de o eventuală OUG prin care să fie prorogată intrarea în vigoare a acelei prevederi de dublare a alocaţiilor”, a spus Alina Gorghiu.
Şi deputatul UDMR, Kerekes Karoly susţinea, recent, că ar trebui analizată varianta acordării alocaţiilor în funcţie de venitul familiei, numărul copiilor şi vârsta lor. Alţi colegi din UDMR susţin că pentru familiile defavorizate ar trebui găsite alte soluţii. „Ar trebui modificată Constituţia pentru a putea diferenţia, ajută copiii care sunt în condiţii materiale mai precare decât copiii celor bogaţi”, a spus Mate Andras.
„Noi trebuie să sprijinim în principal mamele ca să poată să îşi crească copilul în condiţii civilizate şi dacă e posibil şi dacă au posibilitatea, atunci să şi lucreze în această perioadă fără a periclita evident creşterea copilului”, a spus Laszlo Borbely.
Anul trecut, Guvernul a dublat alocaţiile a 500 de mii de copii din familii sărace.Întrebată atunci dacă măsura nu este discriminatorie, ministrul Muncii, Rovana Plumb a răspuns: „Este vorba de mărirea alocaţiei de sprijin a familiei, toţi ceilalţi copii vor primi câte 42 de lei aşa cum este stipulat în legislaţia în ceea ce priveşte alocaţia de stat”.
În România sunt 3,7 milioane de copii cu vârstă cuprinsă între 2 şi 18 ani. Aceştia primesc în prezent o alocaţie lunară de 42 de lei.
Sursa: digi24.ro