NATIONAL | A doua rectificare bugetară din acest an. Marele câştigător este Ministerul Muncii. Sănătatea este pe lista perdanţilor
Guvernul pregăteşte a doua rectificare bugetară din acest an. Tot pozitivă, aşa cum a fost şi precedenta. Asta nu înseamnă însă că nu vor fi şi ministere care pierd bani. Analiştii economici spun că rectificările bugetare la care se apelează nu sunt decât o soluţie politică pentru rezolvarea nemulţumirilor. De multe ori, se schimbă din temelii bugetul aprobat la începutul anului.
Ministerul Muncii este marele câştigător al celei de-a doua rectificări bugetare: va primi 1,2 miliarde de lei de la buget.
De peste o jumătate de miliard de lei are parte şi Ministerul Dezvoltării, iar Interneleprimesc 254 de milioane de lei.
În total, bugetele a şase ministere vor creşte în urma acestei rectificări.
Vor fi însă şi reduceri. Cei mai mulţi bani pierde Secretariatul General al Guvernului, în jur de 1,3 miliarde de lei. Chiar şi Sănătatea este pe lista perdanţilor, deşi ministrul Bugetului anunţa altceva în urmă cu câteva zile.
„Vom încerca să facem o rectificare echilibrată, să alocam bani ministerelor care au avut o execuţie foarte bună pe primele 8 luni, dar şi unde sunt necesităţi, ne bazăm foarte mult pe sănătate, apărare, interne, bineînţeles şi dezvoltare”, spunea Darius Vâlcov.
La prima rectificare din acest an, Guvernul a alocat cei mai mulţi bani Ministerului Sănătăţii, în jur de jumătate de miliard de lei. Acum, aceluiaşi minister i se ia o parte din bani. În opinia unor economişti, acest lucru arată că autorităţile nu sunt capabile să estimeze cu exactitate, de la începutul anului, nevoile reale ale ministerelor.
„Aceste rectificări sunt mai degrabă o dovadă de slăbiciune pentru România. Toată lumea s-a acomodat cu ele, toată lumea se bazează, chiar, pe ele. Se creează o speranţă, se creează o deschidere şi în felul acesta cred că este şi un instrument politic de dialog foarte eficient care s-a instituit în timp”, susţine Aurelian Dochia, analist economic.
A doua rectificare bugetară din acest an se bazează pe scăderea veniturilor bugetului cu 1,40 miliarde de lei şi a cheltuielilor, cu 1,44 miliarde , aşa cum s-a convenit cu experţii Comisiei Europene, la Bruxelles.
Cine primeşte bani la rectificare
Ministerul Muncii: 1,21 mld. lei
Ministerul Dezvoltării Regionale: 575,2 mil. lei
Ministerul Afacerilor Interne: 254,9 mil. lei
Ministerul Apărării Naţionale: 140,8 mil. lei
Ministerul Justiţiei: 106,8 mil. lei
Ministerul Afacerilor Externe: 96 mil. lei
Cine pierde bani la rectificare
Secretariatul General al Guvernului: 1,34 mld. lei
Ministerul Finanţelor Publice: 992,8 mil. lei
Ministerul Agriculturii: 1,04 mld. lei
Ministerul Sănătăţii: 264,6 mil. lei
Ministerul Transporturilor: 170,2 mil. lei
Ministerul Mediului: 164,9 mil. Lei
(Sursa: Ministerul Finanţelor Publice)