NATIONAL | 550 de kg de MONEDE, folosite de o FEMEIE pentru a achita o AMENDĂ la poliție
Sancţionată de autorităţi pentru că a împărţit comercianţilor dintr-o piaţă etichete bilingve, o femeie din Târgu-Mureş va achita amenda după o chetă în urma căreia a strâns sute de kilograme de monede.
Lakó Péterfi Tünde, o femeie de etnie maghiară din Târgu-Mureş, a declanşat un adevărat fenomen pe reţelele de socializare după ce a iniţiat un protest inedit împotriva autorităţilor locale. Tünde a fost amendată cu 1.500 de lei pentru împărţirea de fluturaşi publicitari fără aviz, deşi, conform afirmaţiilor sale, n-a făcut decât să le ofere etichete bilingve – în limba română şi maghiară – comercianţilor din piaţa 7 Noiembrie.
Revoltată, femeia a hotărât să plătească amenda cu monede de 1 ban, 5 şi 10 bani. La iniţiativa ei s-au solidarizat sute de etnici maghiari din zona Ardealului, dar şi mulţi români. Aceştia au organizat chete în mai multe oraşe şi au strâns câteva sute de kilograme de monede, pe care i le-au trimis femeii din Târgu Mureş.
Lakó Péterfi Tünde este o târgumureşeancă plecată din ţară în 1991. A trăit în Ungaria, iar înainte de a se întoarce în România, în 2011, a lucrat în Germania şi Austria. Nemulţumită că nu poate să folosească limba maternă atunci când merge la instituţiile statului şi la piaţă, ea a conceput un model de etichete bilingve pentru produsele de la tarabele din Piaţa 7 Noiembrie din Târgu-Mureş.
“Împreună cu câţiva prieteni ne-am săturat să ne mai plângem pe Facebook că nu ne putem folosi limba maternă (n.r. – limba maghiară), deşi legea ne garantează acest drept. Aşa că am zis să începem cu Piaţa 7 Noiembrie. Chiar dacă ştim cum arată un morcov sau un castravete, am zis că e o dovadă de normalitate într-un oraş multicultural cum este Târgu-Mureş să existe etichete în ambele limbi: română şi maghiară”, mărturiseşte Tünde.
550 de kilograme de bani Femeia nu a apucat să împartă prea multe etichete, că a şi fost luată în primire de Poliţia Locală, care a amendat-o cu 1.500 de lei. Doar că hotărârea de consiliu local în baza căreia a fost sancţionată, reglementează distribuirea de fluturaşi publicitari şi pliante fără aviz ADP.
“A fost sancţionată în baza hotărârii de consiliu local nr.143/2012 cu amenda minimă de 1500 de lei, deşi este recidivistă” a declarat şeful Poliţiei Locale, Valentin Bretfelean. “A venit un poliţist local la mine şi mi-a cerut buletinul. I-am cerut să mi se adreseze în limba maternă, deoarece eu nu vorbesc bine limba română. Legal, aşa ar fi trebuit să procedeze poliţistul: să-mi vorbească în limba maghiară. El mi-a zis că eu nu am niciun drept şi m-a amendat cu 1.500 de lei”, spune Tünde. Prietenii i-au dat atunci o idee: să plătească amenda, care este aproape cât câştigul ei lunar, numai în monede, în semn de protest.
După ce demersul femeii a luat amploare pe reţelele de socializare, aceasta s-a trezit, în mai puţin de două săptămâni, cu saci de monede.
“Nu mai am loc unde să calc în casă. Am cam 550-560 de kilograme de monede. Oameni din tot Ardealul, din Cluj, Oradea, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Ghoergheni, Târgu-Mureş, Ungaria şi chiar Canada au vrut să participe la protest. Nu e vorba neapărat de bani, e vorba de solidaritatea faţă de un abuz. M-a surprins plăcut să constat că nu doar ungurii au contribuit cu monede, ci şi foarte mulţi români.” a mărturisit Lakó Péterfi Tünde.
Târgmureşeanca spune că nu a semnat procesul verbal şi că îl aşteaptă în poştă. Când va primi amenda, va merge şi va plăti jumătate din contravaloarea ei, adică 750 de lei – aproximativ 180 de kilograme de monede –, iar restul banilor îi va folosi ca şi cheltuieli de judecată în procesul pe care îl va intenta împotriva Poliţiei Locale.
Vasile Filimon, directorul Administraţiei Pieţelor, susţine că respectivele etichete sunt neconforme şi că ar fi fost mai corect dacă femeia ar fi făcut o cerere în care şi-ar fi exprimat dorinţa ca în Piaţa 7 Noiembrie să existe etichete în ambele limbi.
Sursa: adevarul.ro