Important

NATIONAL | 25 de ani de democraţie şi o ISTORIE NEFERICITĂ a alegerilor prezidenţiale, pe cale să se repete

Şase scrutine electorale decisive pentru alegerea preşedintelui, după Revoluţie, şi doar unul a fost lipsit de o dezbatere între candidaţi. S-a întâmplat în anul 2000, când nu a existat nicio confruntare directă între finaliştii de la acea vreme, Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor. După 14 ani, la al şaptelea scrutin final, istoria e pe cale să se repete. Cine, cum şi unde să se organizeze marea dezbatere electorală? Sunt întrebările care s-au pus zilele acestea. Dacă înaintea primului tur al alegerilor candidaţii s-au eschivat de la astfel de întâlniri, nici în turul al doilea nu sunt speranţe prea mari. Cu un Klaus Iohannis care ar vrea o dezbatere pe o platformă neutră, de preferat la Timişoara, şi un Victor Ponta care ar vrea, mai degrabă, patru dezbateri la patru posturi de televiziune private, lungul şir al negocierilor pentru măcar o confruntare faţă-n faţă între cei doi candidaţi pare fără sfârşit. Gândul vă prezintă o radiografie a celorlalte alegeri prezidenţiale, după 1989, şi modul în care au fost organizate dezbaterile dintre candidaţi, luând ca model şi dezbaterile din cadrul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.
Candidaţii la prezidenţiale se eschivează de la o dezbatere electorală, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În timp ce Victor Ponta deja şi-a aranjat patru apariţii televizate săptămâna viitoare, sub formă de dezbatere, cu sau fără prezenţa lui Klaus Iohannis, liderul ACL îşi doreşte o confruntare într-un mediu nepartizan, pe un teren neutru.
Cea mai recentă invitaţie pentru o dezbatere electorală a venit din partea Universităţii de Vest din Timişoara. Rectorul Marilen Pirtea a propus ca o astfel de confruntare între Klaus Iohannis şi Victor Ponta să aibă loc în Aula Magna a universităţii. Dacă liderul ACL a acceptat, destul de rapid, invitaţia, punctând faptul că se împlinesc 25 de ani de la Revoluţie, candidatul PSD a preferat, mai degrabă, să meargă la televizor.
“Este nevoie de o dezbatere, o dezbatere publică între mine şi domnul Ponta. Am primit cu bucurie invitaţia Universităţii de Vest din Timişoara şi mi s-ar părea un lucru excepţional de bun ca această întâlnire planificată să aibă loc în Timişoara, după 25 de ani de la Revoluţia română. O dezbatere pe teren neutru nu poate să fie într-un studio al unei televiziuni private. După părerea mea, un minim respect faţă de media presupune o platformă la care au absolut toţi acces”, a precizat Iohannis

În viziunea lui Victor Ponta, însă, ar trebui să aibă loc patru dezbateri, fiecare la câte un post de televiziune: luni la România TV, marţi la Realitatea TV, miercuri la B1 TV şi joi la Antena 3, fiecare de câte 90 de minute. De altfel, premierul a aranjat deja cele patru apariţii televizate. În cazul în care Iohannis nu va da curs invitaţiei, pe care, de altfel, liderul ACL a evitat-o, Victor Ponta a spus că va participa singur la respectivele emisiuni.

Conform unei tradiţii mai vechi, şi televiziunea publică a lansat o invitaţie celor doi candidaţi pentru o dezbatere electorală, care ar putea avea mai mulţi moderatori de la toate televiziunile. În viziunea şefului TVR, dezbaterea ar putea fi organizată la Parlament. Temele de dezbatere pe care Stelian Tănase le-a propus ar putea fi atribuţiile preşedintelui şi probleme de politică externă şi de politică internă.

Printre primii care au cerut o dezbatare între candidaţi au fost cei de la Institutul de Politci Publice. Încă dinaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, IPP a lansat ideea unei dezbateri între primii şase candidaţi la alegerile prezidenţiale. Reprezentanţii IPP s-au lovit însă de refuzul lui Victor Ponta, care a spus că va participa la această confruntare doar dacă vor fi prezenţi toţi cei 14 candidaţi. În acest sens, IPP a lansat invitaţii către toţi competitorii, însă Călin Popescu Tăriceanu a refuzat, pretextând că „programul nu-i permite să participe”. În sens logic, cum nu puteau fi prezenţi toţi cei 14, Victor Ponta nu a dat curs invitaţiei, aşa că IPP a anulat.

Alegerile prezidenţiale din 2009

La alegerile prezidenţiale din 2009 au existat mai multe dezbateri între primii trei candidaţi: Traian Băsescu (PDL), Mircea Geoană (PSD) şi Crin Antonescu (PNL). La propunerea Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, o astfel de dezbatere a avut loc la un hotel de cinci stele din Cluj, între Antonescu şi Băsescu, moderată de jurnalistul Mihnea Măruţă.

În turul al doilea, dezbaterea a fost organizată, la propunerea Institutului de Politici Publice, la Parlament, între Mircea Geoană şi Traian Băsescu, şi a fost moderată de Robert Turcescu. De altfel, această dezbatere a fost considerată decisivă pentru eşecul candidatului PSD, după ce actualul preşedinte l-a întrebat pe Geoană despre întâlnirea pe care a avut-o cu Sorin Ovidiu Vântu, cu o noapte înainte, după ce omul de afaceri Nicolae Popa fusese arestat, în scandalul cu Fondul Naţional de Investiţii, pentru înşelăciune şi delapidare.

Dezbaterea a durat aproximativ trei ore, timp în care cei doi candidaţi au răspuns unor întrebări punctuale ale moderatorului, dar s-au şi atacat reciproc. La final, cei doi au jurat cu mâna pe Bibile, Geoană că nu le-a promis niciun fel de avantaj lui Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, iar Traian Băsescu a jurat că “nu a lovit un copil nici în plex, nici cu pumnul în faţă”.

Cititi: http://www.gandul.info/international/25-de-ani-de-democratie-si-o-istorie-nefericita-a-alegerilor-prezidentiale-pe-cale-sa-se-repete-13495049

Related Articles

One Comment

  1. APEL PENTRU REFORMA CLASEI POLITICE CORUPTE !

    CU TOTII LA VOT! ! NU MAI STATI ACASA ! VOTATI IOHANNIS !

    NU VOTATI CORUPTII SI HOTII ! NU SUNTEM NICI RATATII, NICI NEVOLNICII EUROPEI !

    ‘’Un popor care voteaza corupti, impostori, hoti si tradatori, nu este victima, este complice”- George Orwell.

    Pasivitatea, indiferenta , supararea sau furia celor care nu voteaza este complice cu cei care fura. Cei care tac sunt la fel de vinovati ca si cei care fura si care fug de lege.

    NOI ii platim si NOI le dam puterea si EI isi bat joc de noi cu aroganta si nerusinare, incalcand legi peste legi. Politicienii oportuniști, profitori și corupți în buna parte își voteaza legi pentru hotie.

    10 DECEMBRIE 2013 – MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRATIEI ROMÂNEȘTI.

    25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța simțul cetățenesc necesar pentru reforma clasei politice?

    1-3-7-15-28 politicieni au fost condamnati penal: un prim ministru, 3 miliardari, 7 ministri, 15 presedinti de consilii judetene, 28 de parlameari.

    54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI !

    Mult mai multi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt in anchete de cercetare penala, in timp ce 40% din populatie traieste in conditii de risc de saracie.

    O mare parte a populatiei este disperată și scârbită de marasmul moral, economic, social, politic.

    Multi oameni sunt abrutizați de sărăcie si aflați la limita supraviețuirii sunt înșelați prin manipulări abjecte.

    Conducerile judetelor si oraselor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE.

    Guvernul ? Tot el face si legile ? Parlamentarii sunt 588 ?

    De 25 de ani toleram hoti care au distrus economia si au jefuit tara aducand-o in marasm moral!

    Acestia sunt politicienii care ne conduc?

    Cei care fug cat pot de justitie si cei care fac legi pentru POHTA ce-au pohtit ?

    “Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei”- acad.prof. Florin Constantiniu.

    Lipsa de caracter a VIKTATORULUI dominata de orgoliu excesiv, egocentrism, mitomanie, inselaciune perpetua, versatilitate patologica, tupeu, aroganta si habarnamism este catastrofala pentru tara!

    PSD – PACALEALA SPAGA DISPRETUL un- partid frauda vrea sa devina partid stat in care frauda va fi legala, iar clanurile de coruptie vor dispera oamenii in asa masura incat vor fi maturate de JUSTITIE, DE NOI SAU PESTE ANI, MULTI ANI !

    Incalcarea permanenta a drepturilor – 3 milioane de romani sunt fortati de multi ani sa caute de lucru de izbeliste in afara tarii.

    Majoritatea politicienilor sunt produsii unui sistem profund corupt al democratiei originale romanesti care a promovat coruptia, clientelismul, nonvalorile, mitocania, populismul si infractionalitatea politica organizata in locul meritocratiei, al respectarii institutiilor statului de drept si al respectarii legilor.

    Minciuna , demagogia, inselatoriile si manipularile de tot felul fac casa buna cu hotia si lichelismul. Acestea sunt calitatile politicienilor !

    Neprotejarea valorilor morale a dus la criza morala a societatii, care s-a transformat in criza sociala !

    Pentru a reforma clasa politica, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?

    Altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul și responsabilitatea le-ai dobândit prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi ?

    Fii TU schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume !

    DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE?

    O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE PASNICE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page