Stiri

NATIONAL | 2014, un an bun în imobiliare. Dacă ştii unde să investeşti

Anul în curs pare să continue trendul de creştere în tranzacţii imobiliare, setat în 2013. Cei mai mulţi bani din real-estate se fac în Bucureşti, Timiş şi Arad, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate, care a monitorizat numărul tranzacţiilor. Este momentul pe care mulţi îl aşteptau. Proprietarii au motive palpabile să ţină de preţ, iar clienţii pot acum să cumpere fără reţinerea că vor mai scădea preţurile şi că nu au făcut o afacere destul de bună. Totuşi, există anumite segmente imobiliare care au prins acest trend de creştere mai rapid decât celelalte.

„Pentru anul acesta ne aşteptăm la o uşoară creştere a tranzacţiilor, pe piaţa imobiliară din România. Acest lucru se va simţi în special pe segmentul birouri, iar o activitate mai mică se va simţi în segmentele retail, industrial şi rezidenţial, la nivel de achiziţii”, arată Francesca Postolache, director audit Pricewaterhouse Coopers.

Chiar şi pe piaţa birourilor, există jucători care au avantaje mai mari decât ceilalţi. De exemplu, cei care deţin proprietăţi în zona de centru-nord a oraşului. Potrivit statisticilor, în acest perimetru s-au făcut cele mai multe tranzacţii anul trecut. Per total, numărul tranzacţiilor cu spaţii de birouri mai mari de 5.000 mp a crescut, în anul 2013, cu 28%, până la 5.000 de metri pătraţi. Creşterea este impresionantă dacă ne raportăm la cei 3% creştere din 2012 şi 9%, în 2011.

„Anul 2013 a marcat un volum al tranzacţiilor cu birouri semnificativ mai ridicat, ajungând la 114.422 mp. Ritmul care s-a menţinut progresiv, substanţial mai accentuat în 2013, este o dovadă a reluării ritmului de tranzacţionare pe piaţa office. Totodată, demonstrează creşterea încrederii marilor jucători în mediul economic”, arată Mirela Raicu, manager Esop Consulting – CORFAC International.

Creşte interesul pentru zona de Vest a Bucureştiului

Iar dacă în centru şi nord, respectiv în zone precum Piaţa Victoriei, Mihalache-Domenii, Charles de Gaulle, Floreasca, Barbu Văcărescu, Dimitrie Pompei sau Aviaţiei-Nicolae Caramfil, există o ofertă îndestulătoare pentru marii jucători, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei interesaţi de centru-vest.

„Atât pentru anul în curs cât şi pentru anul viitor, este de aşteptat ca zona de centru-nord să rămână cea mai dinamică, din punctul de vedere al proiectelor noi de spaţii office. În partea de centru-vest încă, există o oportunitate, marcată de cererea venită în special din partea companiilor din domeniu IT&C. Dacă se va resimţi o dezvoltare office şi în această parte a oraşului, ar contribui la o dezvoltare organică a Bucureştiului şi la o echilibrare a fluxurilor de trafic”, continuă reprezentantul ESOP.

În condiţiile în care firmele din IT&C au tranzacţionat 39% din suprafaţa totală a birourilor pentru care s-au semnat contracte anul trecut, este de aşteptat ca oportunitatea de dezvoltare să fie observată de investitori. Anul trecut, numărul total al tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 17%, până la 825.000. Rapoartele companiilor de consultanţă suliniază faptul că investitorii au fonduri substanţiale pe care vor să le investească în imobiliare, anul acesta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page