NATIONAL | Startul prost al noii Constitutii. 5 erori mari si late!
In mod normal, revizuirea Constitutiei e o sansa uriasa, care nu apare prea curand. Daca o faci bine, poporul tau are sansa de a trai intr-o tara in care institutiile functioneaza logic, normal, eficient.
USL are acum aceasta sansa. Doar ca startul pe care l-a luat in revizuirea Constitutiei e unul prost, cu multe greseli, asta chiar inainte de a ajunge la chestiunile esentiale.
Sa ne intelegem, asta nu inseamna ca nu au fost introduse si multe amendamente foarte bune, utile, inovatoare. Ar fi absurd sa spunem asta, iar adevarul e ca acelea vor constitui imbunatatiri. Chiar si cele referitoare la presa, unde se spune ca actionariatul trebuie sa fie la vedere, ceea ce mi se pare de bun simt.
Problema e ca avem cateva amendamente adoptate care sunt fie inutile, fie de-a dreptul anormale intr-o democratie. Si avem cateva amendamente logice si normale, care ar aduce plusuri democratiei si normalitatii, ba chiar bunastarii Romaniei, care au fost respinse. E ingrijorator, in conditiile in care dezbaterile cu adevarat importante au inceput. Sa facem un recensamant.
Statul sa-si bata joc, cetatenii sa plateasca
Senatorul PNL Tudor Chiuariu are multe amendamente controversate. Totusi, mi-a retinut atentia unul foarte bun. Un amendament excelent propus de el si adoptat de comisia de revizuire, dar care se pare ca va fi respins in plen, la insistentele lui Victor Ponta.
Respectivul amendament zice ca datoriile statului au acelasi regim ca si datoriile statului fata de cetateni. Ceea ce era foarte, foarte corect! Adica eu, ca cetatean, sunt penalizat daca nu platesc datoriile la timp, sa fie si statul!
Ideea de baza e asta – statul ar fi obligat sa-si plateasca datoriile. Multe afaceri sunt ruinate pentru ca, pur si simplu, statul nu le plateste banii la timp. De cele mai multe ori trebuie sa dai spaga sa-ti primesti banii pe care statul ti-i datoreaza.
Nu e normal asa? Se pare ca nu. Statul e incapabil de asa ceva. Adica cetateanul simplu sa fie responsabil fata de stat, dar sa nu primeasca acelasi lucru.
Magistrati la audieri? De ce?
Un alt amendament al aceluiasi Tudor Chiuariu si al grupului PNL merita orice, numai laudele de mai sus nu. E vorba de amendamentul care spune ca: “Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primita din partea acesteia”.
Cu alte cuvinte, si procurorii sau judecatorii. Unde mai e separatia puterilor in stat sau normalitatea?
Suveranitatea poporului, doar pe hartie
Sa ne intelegem, referendumul din 2009, privind trecerea la un Parlament unicameral, cu 300 de membri, a fost o stratagema de-a lui Basescu. Nu a jucat tocmai corect, dar nu mai conteaza, oamenii au votat, in proportie covarsitoare. Referendumul a fost validat, normal ar fi sa fie aplicat.
Comisia de revizuire nu doar ca nu a fost de acord cu asa ceva, dar a si respins un amendament prin care referendumurile sunt, clar ca buna ziua, obligatorii. Atunci de ce le mai tinem?
Romanii din strainatate, exclusi
Inca un amendament foarte bun, propus tot de un parlamentar PNL, Alina Gorghiu, care se referea la votul electronic sau prin corespondenta, a fost respins si al. Asta mi se pare ca scoate din joc aproximativ 10% din totalul populatiei Romaniei, adica cei din strainatate si, dat fiind ca acestia sunt aproape toti adulti, cam 20% din populatia cu potential votant.
Democratic? Nu prea.
Prea mult in viata oamenilor
Noua Constitutie nu pare sa rezolve o problema importanta – faptul ca le lasa oamenilor putin spatiu de decizie in multe chestiuni.
Respingerea amendamentului care le-ar fi permis parintilor sa opteze pentru altceva in afara orelor de religie e un exemplu in sensul asta, dar lista e mult mai lunga.
Chiar si repunerea stemei pe tricolorul Romaniei e un act caruia nu-i gasesc sensul. De asta aveam nevoie, sa repunem stema pe steag? Am vazut ca multa lume nu se opune, iar si mai multi se bucura, cum ar fi deputatul PDL de Diaspora Eugen Tomac, cel care vede avantajul de a aveaa doua state romanesti cu stema pe tricolor.
Adevarul e ca nu e nimic grav, dar mie mi-ar placea ca steagul sa ramana exact asa cum e. Asta e singurul steag pe care l-am cunoscut cu adevarat, iar faptul ca am dat stema jos la Revolutie mi se pare un gest simbolic.
Sunt curios ce ne asteapta, mai ales ca partea “grea” a revizuirii incepe saptamana viitoare. Asteptam mai mult.
sursa text: ziare.com