NATIONAL | De ce s-au scumpit alimentele mai mult in Romania?
Preturile alimentelor au crescut puternic in ultimele luni, Romania inregistrand cel mai mare avans din Uniunea Europeana la acest capitol, dependenta de importuri, dar si existenta unui decalaj anterior intre costurile de pe piata romaneasca si cele de pe pietele europene fiind considerate cauzele principale ale acestei evolutii.
Potrivit guvernatorului bancii nationale, tara noastra a inregistrat cele mai mari cresteri de preturi la alimente din Uniunea Europeana in trimestrul al treilea din acest an, de 33%, in timp ce in Bulgaria, o tara cu o structura de consum asemanatoare, indicii preturilor au crescut cu 28%.
Adrian Radulescu, presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, sustine ca explicatia consta in dependenta de importuri, corelata cu devalorizarea monedei nationale si cu scumpirea carburantilor.
“Suntem dependenti de importuri si, atunci cand avem o problema cu seceta, automat preturile cresc in lant. Devalorizarea leului si pretul benzinei si al motorinei sunt alti factori care duc la scumpiri. Cel care echilibreaza pretul e produsul romanesc. Atunci cand nu exista, piata o ia in sus”, a spus Adrian Radulescu pentru Ziare.com.
Dezechilibru puternic intre importuri si exporturi
Tara noastra a importat, in primele sapte luni din acest an, legume in valoare de 82,6 milioane de euro, in timp ce exporturile au fost de doar 18,9 milioane de euro, potrivit datelelor Autoritatii Nationale a Vamilor.
Anul trecut, importurile de legume au fost de 121,7 milioane de euro, in timp ce exporturile s-au ridicat la 46,1 milioane de euro.
Dezechilibrul este chiar mai accentuat in cazul fructelor, unde importurile au totalizat 118,7 milioane de euro, iar exporturile doar 11,5 milioane euro. In 2011, importurile au fost de 181 de milioane de euro, iar exporturile de 35,5 milioane de euro.
Importurile, precum si “o mica speculatie de preturi” au generat scumpirile, insa diferenta dintre Romania si celelalte tari din Uniune se explica doar prin recuperarea unui decalaj, considera Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
“Majorarea preturilor la alimente este determinata de legume si fructe, care se bazeaza pe importuri, a fost o fluctuatie de piata, o mica speculatie de preturi, nu e nimic alarmant in cresterea diferita fata de comunitatea europeana, atat timp cat suma rezultatelor este aceeasi”, a mentionat Sorin Minea pentru Ziare.com.
Mai exact, in contextul in care anul trecut preturile au crescut mai putin la noi comparativ cu media din comunitatea europeana, majorarea preturilor pe termen lung in Romania este inca sub media din UE, a explicat presedintele Romalimenta.
CITESTE MAI MULT DESPRE ACEST SUBIECT PE ZIARE.COM!