Important

MUZICA | Regal artistic, în prima zi a Festivalului Național de muzică populară „Mugurelul”

Sambata, 16 iunie 2012, incepand cu ora 18.00, scena din Parcul „Brazi” Dorohoi, a fost locul primelor evolutii artistice are participantilor la cea de-a VIII-a editie a Festivalului National de muzica populara „Mugurelul”.

Timp de doua zile, vor intra in concurs peste 500 de artisti care vor fi evaluati de un juriu format din personalitati ale muzicii populare si folclorului, cadre didactice universitare, realizatori de radio si televiziune, presedintele acestuia fiind prof. Ioan Cobala, dirijorul orchestrei profesioniste „Rapsozii Botosanilor”.

Directorul festivalului – competitia incluzand evolutiile artistice la patru categorii de varsta – , este prof. Marcel Dupu, iar printre organizatori se numara: Inspectoratul Scolar Judetian Botosani, Primaria Municipiului Dorohoi, Palatul Copiilor Botosani, Casa Municipala de Cultura Dorohoi, Clubul Copiilor si Elevilor Dorohoi, Asociatia “Mugurelul” Dorohoi.

La aceasta editie a festivalului participa formatii si interpreti din Botosani, Bacau, Suceava, Vrancea, Alba, Olt, Neamt, Iasi, Vaslui, Satu Mare, Maramures, Bistrita, Tulcea, iar ineditul este dat de prezenta formatiilor artistice din Republica Moldova, Ucraina si a reprezentantilor Universitatii Nationale “Iurii Fetcovici” din Cernauti ultimii fiind parteneri ai Clubului Copiilor si Elevilor din Dorohoi, intr-un proiect transfrontalier. “Promovarea cantecelor populare si a instrumentelor, a dansurilor si a portului popular, in general a tuturor formelor de folclor, se constituie intr-o atitudine de protejare si conservare care trebuie sa aiba initiative la copii si tineri. Este necesara dezvoltarea competentei de ierarhizare a valorilor traditionale in raport cu cele moderne, a gandirii critice, a selectiei valorice. Aceasta manifestare artistica este una dintre cele mai mari, de acest gen, din Romania , iar anul acesta participa un numar mai mare de concurenti, ceea ce ii da festivalului amploarea cuvenita.”, este contextul pe care prof. Marcel Dupu, directorul festivalului il configura in deschidere.

Prezentarorii festivalului Irina Miron si Razvan-Mihai Leparda au remarcat, la randul lor, in primele interventii, ca “Festivalul MUGURELUL reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori ale Dorohoiului” iar primarul municipiului, ing. Dorin Alexandrescu, a conchis: “Este o onoare pentru Dorohoi sa gazduiasca acest festival de amploare, care se constituie intr-o forma de manifestare a romanismului si de exprimare a talentului artistic al participantilor.” Conducerea muzicala a Orchestrei “Mugurelul”, care acompaniaza concurentii, ii apartie profesorului Marcel Dupu, un artist in adevaratul sens al cuvantului, care aduce mai aproape de copii si de public suflul muzicii, cu o dorinta dusa pana la pasiunea care arde, pentru a comunica valorile muzicale si a cultiva respectul pentru muzica buna, pentru autentic. De altfel, imaginea serii, a fost oferita de acest animator cultural, care intr-un exercitiu de pedagogie muzicala, trecea pe la fiecare component al orchestrei pentru a verifica instrumentul, acordajul acestuia, oferind totodata mesajul sigurantei. Cu adevarat, un exemplu de profesionalism !

Debutul festivalului a apartinut urmatorilor concurenti: AMALIA SARPE (Botosani), SCARLAT SORINA (Botosani), ANDRADA NETEDU (Saveni), ONOFREI DANIEL – clarinet (Botosani), LESUC FLAVIA (Tudora), OLINIUC CIPRIAN – clarinet (Botosani), ELIZA TÂRGOVĂŢU (Suceava), ELENA CAZACU (Saveni), MANASTIREANU LUMINITA (Saveni), CLAUDIA PETRUTA MARUNTELU (Sibiu), ANA MARIA CALANCEA (Centrul de Creatie Cernauti), CLAUDIA TIBICHI (Liteni, Suceava), MARIA COSTAS (Centrul de Creatie Cernauti), VLAD BOŞTAN – fluier (Universitatea Cernăuţi); Dansuri – ALUNELUL; Grupul Vocal “Mugurelul” si studentii de la Universitatea Cernauti; SOLISTI VOCALI AI ORCHESTREI: RAZVAN SARAFIM, TEODORA CUCOREANU, TUDOR GABU, ELISABETA IFRIM, BIANCA BALTA, LORENA DUPU; SOLISTI INSTRUMENTISTI AI ORCHESTREI: TUDOR GABU, RAZVAN SARAFIM si DRAGOS ISAC, ANDREI PANCIUC, SEBASTIAN DUTCOVSCHI, MADALINA MEREUTA, VALENTINA SI ANAMARIA SARARIU; STEJĂRELUL; MARIANA COŢOFREI ISTRATE; CLAUDIA OLOIERU; Formatia de dansuri populare “Zorile” – Şcoala cu cl. I-VIII (Havârna); Grup vocal folcloric “Albăstriţa” – Şcoala cu cl. I-VIII (Săveni), Formatia de calusari “Junii calusari” (Sarbii-Magura, jud. Olt) – solist instrum. Dulescu Nicolae (fluier, caval, ocarina); Ansamblul artistic “Doruletul” (Tulcea).

Am consemnat si momentul de vibratie al publicului – formidabil si care s-a lasat fermecat pret de cateva ore de frumusetea folclorului -, la valorificarea scenica a cunoscutei melodii “Trandafir de la Moldova” interpretata de Mariana Cotofrei-Istrate, fosta solista a orchestrei Doina Moldovei din Iasi, care a tinut sa precizeze in exclusivitate pentru Dorohoi News: “Imi amintesc cu placere de anii tineretii, cand evoluam la randul meu in diverse concursuri – de exemplu participarea la un festival alaturi de Laura Lavric – , iar prezenta mea de astazi imi ofera posibilitatea de a remarca si de a admira aceasta orchestra care functioneaza ca un ceasornic, in tot ceea ce canta pe scena.”

La reusita acestui act cultural, care va continua si astazi, si-au mai dat concursul Seminarul Teologic “Sf. Iacob” Dorohoi, Scoala nr. 8 “Mihail Kogalniceanu” si Gradinita cu Program Prelungit “Stefan cel Mare” iar printre parteneri media care sustin evenimentul se numara Radio Iasi si Dorohoi News. (Cornelius D.)

 

DorohoiNews.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page