MUZICA | Concursul interjudeţean de Teoria Muzicii la Liceul de Arta Botosani
În perioada 21-23 martie 2013 a avut loc în cadrul Liceului de Artă „Ştefan Luchian” cea de-a IV-a ediţie a Concursului interjudeţean de Teoria Muzicii „George Holca”, la care au participat 115 elevi.
Au fost 89 elevi de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, 8 elevi de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Botoșani și 18 elevi de la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Teoria muzicii analizează ritmul, armonia, melodia, structura (sau forma), dinamica și textura unei compoziții. Într-un sens general, teoria muzicii poate include totalitatea concepțiilor, cunoștințelor și tehnicilor muzicale. Muzica este o matematică a sunetelor, este arta combinării notelor în succesiune și simultan într-o formă plăcută estetic, organizarea ritmică a acestor note și integrarea lor într-o lucrare completă. Pentru elevii participanţi la acest concurs, muzica este o a doua credinţă.
Pentru prima dată acest concurs a avut caracter interjudeţean. Coordonatorul de proiect a fost doamna profesoară Oana Vasilache, cadru didactic la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, care, prin dăruire şi trudă continuă dovedeşte că muzica este cea mai puternică formă de magie, este arta de a gândi cu sunete.
Protocolul de colaborare semnat cu Universitatea de Arte ”George Enescu” Iași stă mărturie a seriozităţii şi competenţei acestui concurs, al cărui juriu a fost format din: președinte – lector univ. dr. Loredana Iațeșen, vicepreședinte – profesor Stela Șerpeanu – director adjunct şi membri – profesorii Gliselda Alexoaie, Oana Vasilache și Cătălina Șobachi.
Invitat de onoare a fost profesorul Viorel Mărîi, fost cadru didactic al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, autor al unui volum de „Exerciţii ritmico-melodice de solfegerie şi dictare muzicală”, care reprezintă o sinteză a întregii activităţi didactice a domnului profesor. Conţinutul volumului reprezintă astfel o valoroasă completare a materialului cuprins în manualele de specialitate, rezultatul parcurgerii şi aprofundării sale fiind perfecţionarea deprinderilor mizicale şi dezvoltarea auzului intern.
Distinsul invitat a acordat 12 premii speciale celor mai buni solfegişti.
Elevii de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, care au participat la concurs, au fost pregătiți de profesorii Gliselda Alexoaie, Cătălina Șobachi, Oana Vasilache, Isabela Ojog, Andreea Suceveanu, Anamaria Bonceag şi Lucian Belcescu.
Rezultatele obținute de aceştia au răsplătit pe deplin eforturile depuse de mentorii lor, obţinându-se 34 de premii I, 22 de premii II, 10 premii III, 19 menţiuni şi 7 premii speciale.
Premierea elevilor a avut loc sâmbătă, 23 martie 2012, ora 10. Între sacrificiu, efort şi aplauze şi dăruire, muzica rămâne, aşa cum spunea Ludwig van Beethoven, „graiul sufletului. Ea stârneşte în noi, nu instinctele, ci gândurile cele mai profunde.”