Poliţia Română va angaja mii de ofiţeri şi agenţi în perioada 2022-2025, în condiţiile în care are nevoie de personal suplimentar care să fie delegat pe monitorizarea persoanelor care vor primi brăţări electronice şi pentru intervenţii rapide în teren, în cazul în care situaţia o va impune, relatează Edupedu.ro.
„Art. 7 1) Pentru realizarea activităţilor necesare de monitorizare electronică, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi unităţile teritoriale de poliţie trebuie să dispună de personal propriu specializat, selecţionat, pregătit şi instruit pentru executarea atribuţiilor de supraveghere, tehnice, respectiv de intervenţie în situaţia generării unei alerte în cadrul SIME, numărul maxim de posturi urmând a se suplimenta cu 497 de posturi de ofiţeri de poliţie şi 5637 de posturi de agenţi de poliţie”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.
Tot sistemul brăţări electronice – sisteme informatice de supraveghere poartă acronimul SIME. El reprezintă un întreg ansamblu de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.
Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.
Monitorizarea electronică în sistem pilot se va aplica etapizat, după cum urmează:
a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;
b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul UAT-urilor prevăzute la a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;
c) a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea.
În ianuarie, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, anunţa că, în următorii patru ani, va fi alocată suma de 241 de milioane de lei pentru cumpărarea kiturilor necesare pentru monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor care au ordine de protecţie.