AdministratieLocal

Ministrul Sebastian Burduja a ajuns la Botoșani cu Caravana Digitalizării – FOTO&VIDEO

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, și secretarul de stat Eduard Mititelu au efectuat, joi, o vizită de lucru la Palatul Administrativ din municipiul Botoșani.

După întrevederi oficiale cu autoritățile, aceștia au prezentat obiectivele „Caravanei Digitalizării” într-o dezbatere la care au participat aproximativ 40 de reprezentanți ai primăriilor din județ. A fost prezent și directorul Companiei Poșta Română, Valentin Ștefan.

Burduja le-a vorbit primarilor despre specificul Ministerului pe care îl conduce și beneficiile transformării digitale.

„Ministerul Digitalizării poate vi se pare atipic, dar el răspunde de viitorul acestei lumi. Asta e realitatea, că ne place, că nu ne place. Tot ceea ce ține de cercetare, inovare, transformare digitală a unei țări, de comunicații și restul domeniilor pe care le gestionăm sunt importante. Nu răspundem de nevoile imediate pe care le aveți în comunitate, drumuri, apă, canal, școli, spitale, dar vă rog să ne priviți ca pe un partener. O să vă povestim despre cum vă putem sprijini. Ideea este să ne puneți cât mai multe întrebări și să ne trimiteți la București cu teme”, a afirmat Sebastian Burduja.

În completare, Eduard Mititelu a detaliat obiectivele „Caravanei Digitalizării”.
„Îmi este foarte greu să vorbesc acasă, la Botoșani. Cred că e cea mai grea intervenție pe care o am într-o întrevedere. Noi am început în toamna anului trecut Caravana Digitalizării, un proiect drag nouă, prin care mergem din comună în comună, din oraș în oraș și încercăm să identificăm problemele pe care le întâmpină autoritățile locale în procesul de digitalizare. Și am pornit de la ghișeu, promovăm finanțările pe care le avem și încercăm să vedem exact ce probleme sunt. Cum spunea și domnul ministru, promovăm foarte mult integrarea autorităților publice locale în ghișeu. O să îmi spuneți, ok, vis-a-vis de utilizarea în comunitățile mici, în comunitățile rurale, ar putea fi destul de mică utilizarea, dar marele avantaj ar fi utilizarea de către cetățenii aflați în străinătate, ceea ce ar duce la colectare mult mai bună a taxelor și impozitelor, iar procesul nu este deloc greu. Făcând o cerere la autoritatea pentru digitalizarea României, cu un cont de trezorerie și un cont bancar. Ca procedură internă, după cum știți un referat de aprobare, o hotărâre de consiliul local și rețeaua securizată”, a spus Eduard Mititelu.

La dezbatere a participat și deputatul Costel Șoptică, președintele organizației PNL Botoșani, care a subliniat că dezbaterea se adresează tuturor primarilor din județ, indiferent de formațiunea politică din care fac parte.

„Am încercat să fiu foarte pragmatic în tot ceea ce fac în calitate de reprezentant al aleșilor locali din Botoșani și în calitate de parlamentar să fac concret ceva pentru Botoșani. În sensul ăsta l-am invitat pe directorul general APIA pentru problemele fermierilor, ministrul Agriculturii la timpul respectiv, diferiți miniștri etc. (multă laudă) În urmă cu doi ani și jumătate am reușit să îl aduc pe ministrul Boloș, de la Fonduri Europene la momentul respectiv și pe secretarul de stat și directorul care ocupa de implementarea proiectului de apă în Botoșani. Din păcate, nu am avut sprijinul companiei de apă. Vreau să vă spun că m-am făcut de toată rușinea, pentru că domnul director de atunci a citit de pe o foaie trei, patru propoziții spunând că nu îi trebuie nimic și suntem în situația în care după doi ani jumătate nu reușim să implementăm planul. Parcurgând aceste etape, astăzi am invitat pe domnul ministru al digitalizării”, a afirmat Costel Șoptică.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page