Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ajuns, joi, la Botoșani. El s-a intâlnit cu primarii și fermierii din județ – FOTO
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a venit, joi, în municipiul Botoșani, pentru a prezenta oportunitățile de finanțare prin Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027. Conferința a avut loc la Hotelul „Rapsodia”, participând peste 250 de fermieri și primari din județele Botoșani și Suceava.
„Îmi îngădui dragi făuritori de hrană ai țării să vă salut pe dumneavoastră prima dată și să vă mulțumesc pentru efortul pe care l-ați făcut de-a lungul vremii, dar mai mult acum în ultimul an când, sub presiunea factorilor naturali, ați fost la locul faptei și prin munca dumneavoastră, prin sudoarea dumneavoastră, prin iscusința, prin banii dumneavoastră, ați putut întoarce brazda țării și să aduceți în hambarurile României acea cantitate de produse necesare așa fel încât să ne îndeplinim misiunea pentru care suntem, și anume să dăm hrană țării. Sunt aici pentru a vă transmite informațiile cele mai directe pe care le putem da, pentru a pune în aplicare un obiectiv strategic al României, care este astăzi sub cupola juridică a Uniunii Europene și a instituțiilor din România cu obligativitatea de a-l realiza și cu dorința de a folosi seva din acest Plan Național Strategic”, le-a transmis Petre Daea fermierilor.
Ministrul Agriculturii a subliniat că PNS favorizează dezvoltarea exploatațiilor agricole restrânse.
„Începând cu anul acesta, Planul Național Strategic este schimbat și sumele acestea cresc în favoarea fermierilor care au suprafețe mici. Dacă un agricultor care are o exploatație de la un hectar până la 50 de hectare ia o sumă mai mare pe unitatea de suprafață față de un agricultor care are peste 50 de hectare. Iată un sprijin direct pentru agricultorii mici, care se pot regăsi într-o producție mai mare și într-un câștig pe măsura eforturilor pe care le fac de-a lungul desfășurării activității din agricultură”, a afirmat ministrul Agriculturii.
El a adăugat că Planul Național Strategic este un obiectiv important pentru țară, având consistentul buget de 15,8 miliarde euro, fonduri care pot fi cheltuite până în 2028.
„E foarte important să știm cum să implementăm planul și e necesar pentru că fermierii au nevoie de bani, iar banii aceștia vin de la UE. De fiecare dată i-am luat la timp și i-am adus la timp. I-am adus la timp și i-au luat la timp fermierii”, a afirmat ministrul Petre Daea.