LocalSanatate

Medicii de la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani au salvat viața unui bărbat de 40 de ani

Colaborarea dintre echipa managerială și echipa medicală multidisciplinară de la nivelul Spitalului Județean cât și la nivelul Ministerului Sănătății din România și Moldova au salvat viața unui bărbat de 40 de ani.

In data de 04.09.2024 orele 20.00 un pacient de sex masculin in varsta de 40 ani a fost admis in Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani in coma profunda, cu un scor Glasgow de 5, rigiditate musculara generalizata si trismus (inclestarea mandibulei).

S-a exclus diagnosticul de meningită prin punctie LCR.

S-a ridicat suspiciunea de tetanos, pentru ca in urma cu 2 saptamani se taiase intr-un foarfece ruginit (de tuns oi) si tabloul clinic se potrivea diagnosticului. A fost pus pe antibioterapie empirica ( antibioterapie in care nu cunoaștem cu certitudine bacteria implicata, dar actionam pe cel mai posibil patogen).

A ramas stabil respirator susținut cu oxigen suplimentar si hemodinamic.

In ziua de 05.09.2024, ca urmare a consultului de specialitate, s-a recomandat administrarea de ser antitetanic sau imunoglobuline. Avand in vedere opinia medicilor care au considerat ca pentru supravietuirea pacientului singura sansa era administrarea de ser antitetanic s-au intreprins demersuri in vederea achizitionarii acestuia.

S-a luat legătura cu COSU si spitalele din Suceava, Iasi, Bucuresti, Timisoara, Buzau si Targoviste care nu aveau nici ser antitetanic nici imunoglobuline vitale pentru salvarea vietii pacientului.

Cu ajutorul conducerii spitalului a fost gasit ser anti teteanic la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Toma Ciorbă” din Chişinău-Republica Moldova si adus cu ajutorul DSU in aproximativ 5 ore de la solicitare .

Pacientul recuperase usor din starea neurologica in cursul zilei de 5 septembrie, inainte administrarii serului antitetanic, dar la 6 h dupa administrarea serului si-a revenit aproape integral.

Pe parcursul șederii în Terapie Intensiva a ramas stabil neurologic. Dupa 48 de la administrarea serului nu avea disfunctie de organ si devenise afebril, astfel ca a fost transferat in secția de Boli Infectioase.

Subliniem faptul ca un diagnostic pus imediat pe baza anamnezei si a simptomelor clinice, precum si a tratamentului etiologic( anticorpi de Ig Tetanos-TIG/ser antitetanic) sunt cele care salveaza in mod real viata pacientilor, iar vaccinarea populatiei este o reala metoda de preventie in momentul in care se respecta in totalitate schema recomandata de catre Ministerul Sanatatii.

Comunicat de presă

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page