Martorii miracolului de la Vorona
Din vechime, istoria Voronei s-a împletit cu miracolul apei. Întins de-a lungul Siretului, satul Joldești a dăinuit dintotdeauna cu râul alături. Iar cu mai bine de 550 de ani în urmă, se săpa aici Fântâna lui Ștefan cel Mare. “Poveste sau realitate?” s-ar întreba scepticii. Conform datelor istorice și studiilor lui Alexandru Dimitrie Xenopol, în aprilie 1457, Ștefan zdrobea aici, la cotitura Siretului, oastea lui Petru Aron. Așa își începea domnia de aproape jumătate de secol la cârma Moldovei, iar mărturie a acelor vremuri de grele încercări stă Fântâna lui Ștefan cel Mare, despre care se spune chiar că ar fi fost prima ctitorie a domnitorului.
Apa Siretului, apa Fântânii lui Ștefan aveau nevoie de un corespondent pe măsură. Pentru că, fără vreo exagerare, miracolul apei înseamnă pentru Vorona zilelor noastre, sistemul de alimentare a celor 6 sate din comună. Un proiect care s-a lăsat așteptat mai bine de 10 ani, dar care în 2020 vede lumina zilei pentru cei 8.000 de locuitori ai Voronei și alți 5.000 din zona Tudora. Practic, apa parcurge cei 27 de kilometri de la stația de tratare de la Bucecea, ajunge în stația de pompare de la Icușeni Vale și mai apoi în rezervoare. Întreaga distribuție înseamnă 100 de kilometri, rezervoarele măsoară 1.500 de metri cubi, iar ultimele lucrări presupun probe de presiune, racorduri, verificarea legăturilor și subtraversări.
Vineri, 11 septembrie 2020, pentru voroneni este ziua cea mare, în care apa ajunge în rezervoare, la Icușeni Deal, iar de aici, mai apoi, va ajunge în casele lor. Pentru că ziua de astăzi înseamnă pentru întreaga comunitate că ce a fost mai greu a trecut și că odată finalizat sistemul de distribuție a apei, urmează branșamentele din gospodăriile oamenilor. Și mai înseamnă ceva și anume că răbdarea este tot timpul răsplătită, iar atunci când există credință, voința și munca sunt cele care fac ca miracolul să se întâmple. Așa să ne ajute Dumnezeu!