ECONOMIC

Marius Budăi: „2.250 lei pentru fiecare ucenic, tânăr angajat, şomer de peste 45 de ani”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a lansat vineri un apel către reprezentanţii mediului de afaceri privind salarizarea angajaţilor lor.

Marius Budăi, declaraţii importante pentru angajații din România.  „Lansez un apel la mediul de afaceri. Atunci când mediul de afaceri se va apleca asupra angajatului lui cu mai multă atenţie, iar angajatul se va simţi respectat, cu siguranţă că şi randamentul muncii va creşte şi aşa va ajunge la creşterea rezultatelor din exerciţiul financiar. Cea mai importantă resursă de pe pământ este resursa umană”, a spus Marius Budăi.

Acesta a arătat că, dacă nu se va respecta resursa umană, atunci, din păcate şi rezultatele exerciţiilor financiare vor fi altele. Ministrul a arătat, totodată, că și statul trebuie să joace un rol important. Potrivit acestuia, trebuie luate măsuri prin care să se încurajeze ocuparea, potrivit romaniatv.net

„Şi avem măsuri la Ministerul Muncii pentru a încuraja ocuparea şi pentru a sprijini angajatorul. Aceste măsuri sunt cei 2.250 lei pentru fiecare ucenic, tânăr angajat, şomer de peste 45 de ani, acele categorii greu angajabile. Trebuie să creăm măsuri să sprijinim mediul de afaceri să îşi creeze locuri de muncă, să şi le apere, dar şi mediul de afaceri trebuie să se aplece cu atenţie asupra angajaţilor săi”, a spus ministrul Muncii.

Marius Budăi a făcut referire și la munca la negru, susținând că nu există sesizări oficiale făcute la Inspecţia Muncii cu privire la încălcarea drepturilor şi legislaţiei în vigoare. În acest sens, el a arătat cât este de importantă implicarea autorităţilor în conştientizarea angajaţilor privind munca nedeclarată, mai ales că aceasta este o practică veche, dar care poate avea repercusiuni atunci când se ajunge la vârsta de pensionare.
„Noi, autorităţile, trebuie să conştientizăm în primul şi în primul rând angajatul. În 2013, 2014, 2015, eram director la Casa de Pensii din judeţul Botoşani. Venea foarte multă lume care spunea că a lucrat 30-40 de ani şi pensia este foarte mică. Credeţi-mă că pe atunci mi-au trecut prin mâini, filă cu filă, peste 10.000 de dosare din cele 110.000 dosare care erau la Botoşani la acea vreme. Foarte multe persoane au câte 20-25 de ani stagii de cotizare, în cel mai bun caz la normă întreagă, cu salariul minim, dar majoritatea au fracţiune de normă”, a spus ministrul Muncii.

Marius Budăi a explicat că acesta a fost unul din motivele pentru care s-a introdus măsura ca atunci când ai un singur contract de muncă şi ai jumătate de normă şi nu mai ai şi alte contracte să fie plătit pe principiul contributivităţii, de angajator, la normă întreagă.

„Acei oameni care au lucrat 20 de ani la fracţiune de normă pe salariul minim gândiţi-vă ce contribuţii au avut la pensii. Şi pensiile sunt aşa cum sunt şi din această cauză”, a susţinut el.

Potrivit inspectorului general de stat Dantes-Nicolae Bratu, şeful Inspecţiei Muncii, la nivel naţional în programul REGES/REVISAL sunt înscrise 6.593.847 contracte muncă, din care 1.144.168 contracte parţiale şi 5.533.587 salariaţi. Dintre contractele parţiale existente, vineri erau înregistrate 324.055 contracte cu normă de patru ore şi 315.993 contracte cu normă de două ore.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page