Marile provocări pentru noul Guvern în 2025. România ar putea fi lovită de mai multe crize, iar cea mai dificilă va fi inflația
Noul Guvern va avea mai multe crize de rezolvat anul viitor, dar poate cea mai dificilă va fi inflația care este cea mai mare din Europa. Creșterea prețurilor va fi inevitablă anul viitor având în vedere că dispar toate plafonările, iar facturile se vor dubla, spun specialiştii, iar RCA-ul se va scumpi.
Din ianuarie, va dispărea plafonarea adaosului comercial la cele 17 produse de bază. Timp de un an adaosul comercial a fost plafonat la 20%, însă în piață doar unele produse au avut scăderi semnificative de preț, de circa 30%, cum ar fi făina, uleiul sau mălaiul.
Restul, în special, carnea, fructele și legumele s-au scumpit în continuare. Cu toate acestea, din ianuarie, odată cu renunțarea plafonării, economiștii se așteaptă la o creștere de câteva procente a prețurilor la raft, asta în cazul în care nu vor fi alte creșteri de taxe, cum ar fi cota de TVA, care ar aduce scumpiri semnificative dacă s-ar majora.
O altă criză ar fi prețurile la energie. Din aprilie va dispărea plafonarea prețurilor la energie și gaze, ceea ce va duce la o creștere a facturilor pentru mulți dintre români. Mai exact, 5 milioane de români, care beneficiau de plafonul de 0,68 de bani/ kwh vor plăti facturi aproape duble, având în vedere că ofertele din piață încep de la un leu kwh. Acum se caută o soluție pentru consumatorii vulnerabili, însă până acum nu există o idee clară cum ar putea fi protejați.
Și tarifele la RCA nu vor mai fi plafonate din ianuarie, asta înseamnă că românii vor plăti prețurile aferente pieței libere, care ar putea fi semnificativ mai mari față de cele actuale. Oricum prețurile au mai crescut, chiar dacă au fost plafonate tarifele. În comparație cu decembrie 2023, prețurile au crescut în unele cazuri chiar și cu 30%.
De exemplu, pentru un șofer de 34 de ani, cu o mașină de oraș, fabricată în 2009, cea mai ieftină poliță era anul trecut 1.540 de lei. Acum, aceeași poliță costă 1.960 de lei. Mai mult, din ianuarie, atunci când plafonarea expira, asiguratorii ar putea crește și mai mult prețurile, mai ales având în vedere că acuză creșteri ale costurilor de 30-35%. Nu toate se vor vedea în preț, spun brokerii, însă chiar și o scumpire de 10% ar însemna pentru polița din acest exemplu un plus 200 de lei.
Și anumite ajutoare vor dispărea: cardurile de energie care nu se vor mai da, voucherele de alimente. În loc de 250 de lei la 2 luni, se va da doar o sumă de 125 de lei la 6 luni.